De gebeurtenissen na de Grote Prijs van België waren zo mogelijk al bijna even sensationeel als de race zelf. Lewis Hamilton kreeg een straf van 25 seconden omdat hij volgens de stewards van de GP voordeel heeft behaald bij het afsnijden van de Chicane. Door deze straf uit te delen schiet de F1 zich in de eigen voet want ten eerste lijkt het er sterk op dat Hamilton niet vrijwillig handelde en ten tweede is het een bestraffing die niet de juiste personen vergoedt.

De vraag of de tijdstraf van Hamilton terecht of onterecht is, is er één waarop verschillende antwoorden mogelijk en beargumenteerbaar zijn. Dat bleek al snel na de bekendmaking ervan, want zowel hier als op andere F1-sites puilden de discussiefora meteen uit van de reacties. Al even snel bleek dat voor- en tegenstanders een fundamenteel andere benadering van het incident hadden.

Het bredere plaatje

Het lijkt duidelijk dat Lewis Hamilton voordeel heeft gehaald uit de situatie. Door de Chicane af te snijden had hij duidelijk een grotere snelheid aan het begin van het rechte stuk, en hij liet Kimi Räikkönen slechts op een haar na passeren, om meteen aan te pikken in zijn slipstream. Toch moet het gezegd dat Hamilton er niet voor koos om de chicane af te snijden, maar dat Räikkonen hem daartoe gedwongen heeft. De Fin reed een halve wagenlengte voor Hamilton en gooide de deur dicht, waardoor Lewis nog maar één uitweg restte.

Dat Hamilton voordeel behaalde, is dus te danken aan de actie van Räikkönen, die wél volledig in zijn recht was door de voorsprong die hij had, maar alleszins onsportief reed en er zelf voor zorgde dat Hamilton met een hogere snelheid het rechte stuk op kwam. Hamilton sneed de Chicane niet willekeurig af en zocht dus ook niet uit eigen beweging een onrechtmatig voordeel op. Alleen al daarom zou dit incident niet bestraft mogen worden.

Bovendien is het de vraag wat er zou zijn gebeurd indien Räikkönen de deur wel had opengelaten. Waarschijnlijk had de Fin dan meer snelheid, maar dan nog zou Hamilton in zijn slipstream gehangen hebben richting de volgende haarspeldbocht.

Nog een kanttekening is het simpele feit dat Hamilton in de regen een pak sneller was. Afgesneden chicane of niet, vroeg of laat (of beter: héél vroeg of iets minder vroeg) zou er een andere leider van de GP zijn. Hamilton heeft misschien op dat moment een voordeel gehad, gezien over een bestek van een ronde of twee heeft hij dat zeker niet. De eerste plaats was voor hem, of dat nu in de Chicane, in La Source of nog later was.

Voordeel, nadeel en gevolgen

Volgens de letter van de wet is dat argument misschien ongeldig: foute manoeuvres moeten bestraft worden. Echter zijn de juiste personen daar in dit geval niet bij gebaat. Kimi Räikkönen had minder dan een ronde later namelijk een kennismaking met de muur. Je kunt Hamilton dus bestraffen zoveel je wil, Räikkönen krijgt er zijn eerste plaats toch niet door terug.

Wat echter wel weer heel op z’n FIA’s is, is het toeval dat Felipe Massa er de beste zaak mee doet. Een mens kan zeggen wat hij wil, vast staat dat het niet de eerste keer is dat McLaren een controversiële straf uitgedeeld krijgt ten voordele van Ferrari. De Ferrari International Assistance geeft kwade tongen weer meer koren op hun molen. Ik ben niet iemand die gemakkelijk meezeilt met zulke complottheorieën maar het staat vast dat de gebeurtenissen van het voorbije weekend de FIA alweer een deuk in haar imago hebben gegeven.

De slotfase van de Grote Prijs van Spa-Francorchamps was een hallucinant schouwspel dat in de moderne formule 1 zelden of nooit eerder vertoond is. Er werd in alle gelederen geracet op het scherpst van de snee en iedereen had het mes tussen de tanden. Er is hard gestreden en daarbij hebben zowel Kimi Räikkönen als Lewis Hamilton dingen gedaan die op het randje van het toegestane waren. Deze race opende voor de F1 deuren naar een publiek dat de sport normaal gezien niet volgt, zo boeiend was het.

Dit gedrag heeft de FIA bestraft. Er wordt overal geklaagd dat er te weinig wordt ingehaald, en het volgende harde duel wordt de nek omgewrongen. Ik zal de dag van de GP van België 2008 dan ook altijd herinneren als de dag dat de formule 1 zichzelf de keel oversneed. De sport is haar laatste beetje geloofwaardigheid verloren en is voortaan evenzeer het bekijken waard als een vervalste lotto-trekking. Formule 1 is een sport met 22 wagens die 90 minuten in rondjes rijden, en op het einde wint Ferrari. Voetbalcommentator Gary Lineker zal eens goed lachen.