De terugkeer van de grote prijs van Bahrein op de Formule 1-kalender heeft de nodige wenkbrauwen doen fronsen. RedBull-rijder Mark Webber toonde zich direct al een tegenstander van de race, omdat de Australier het ethisch niet verantwoord vind om in een land waar massaal mensenrechten worden geschonden en opstand met geweld wordt onderdrukt, te gaan racen of er niets aan de hand is.

Webber lijkt daarin niet alleen te staan. Prominente journalisten en kranten hebben zich kritisch uitgelaten over Bernie Eccelstone’s beslissing en ook de teams lijken hun bedenkingen te hebben. Een aantal vooraanstaande teams hebben dan ook direct aangegeven de terugkeer van de race in Bahrein te gaan bespreken binnen de FOTA.

Tot dan geven de teams weinig of geen commentaar, iets dat doorgaans betekend dat er op zijn minst bedenkingen zijn. Zo zegt RedBull de mening van zijn rijder te kunnen begrijpen, maar onderstreept het team dat er eerst op het juiste podium over gepraat moet worden.

Een woordvoerder van McLaren: We zullen binnen de FOTA zeker over deze beslissing discussieren en ons standpunt zal daarna naar buiten worden gebracht. Mercedes topman Norbert Haug is het daarmee eens en heeft zich inmiddels in vergelijkbare bewoordingen uitgelaten.

Ondertussen heeft voormalig FIA-voorzitter Max Mosley in een column in The Daily Telegraph hard uitgehaald naar de beslissing van zijn voormalige maatje Bernie Ecclestone. Dit zal de sport gaan schaden, meent Mosley.

Ik kan accepteren dat mondiale sporten landen aandoen met een discutabele reputatie, maar als de Formule 1 Bahrein aandoet wordt er een grens overschreden, aldus Mosley. Formule 1 is daar geen entertainment maar een wapen voor de lokale overheid zodat het zijn daden kan camoufleren.

De sport wordt daarmee een speeltje van het regime en is als het daarin meegaat net zo schuldig als wanneer het de straat op zou gaan om de ongewapende opstandelingen met geweld te onderdrukken.

Het regime in Bahrein heeft gruwelijke dingen gedaan en wil nu het imago een boost geven door de Grand Prix te organiseren. Zo willen ze de wereld tonen dat de onrust niet zoveel voorstelde en dat alles weer normaal is. De beslissing om daaraan mee te werken is verkeerd, zal niet snel worden vergeten en kan de Formule 1 veel schade berokkenen.