Na de FIA, de teams en Michelin hebben nu ook de betrokken coureurs hun eigen persboodschap de wereld ingestuurd. Negentien coureurs hebben een bericht opgesteld en ondertekend om hun mening te geven over de Grand Prix van USA, intussen bijna twee weken geleden. De coureurs die ontbraken waren diegene van de teams die wel deelnamen aan de race; zijnde Micha�l Schumacher en Rubens Barrichello (Ferrari), Tiago Monteiro, Narain Karthikeyan en Robert Doornbos (Jordan-Toyota). Enige uitzonderingen zijn Minardi-coureurs Patrick Friesacher en Christijan Albers, die desondanks ze mee de Grand Prix reden toch het bericht ondertekenden.

Dat bericht luidde als volgt:

Introductie
1. Wij, de ondergetekende coureurs, maken dit bericht op om de Wereld Motorsport Raad de gebeurtenissen van de Grand Prix van USA in Indianapolis, op zondag 19 juni 2005, te kunnen onderzoeken.

2.Wij wensen te reageren op het voorstel om vrijwillig een snelheidsbegrenzing in te leggen, ergens in Bocht 13, door de Michelin-teams.

3. Dit voorstel zou volledig in strijd gelegen hebben met het hele concept van de Formule 1 of enig andere soort vorm van racen. Het zou niet gewerkt hebben, niet aanvaardbaar zijn geweest en vooral � onveilig.

Veiligheid
4.  Niet alle wagens zouden zich aan die snelheidslimiet in Bocht 13 gehouden hebben. Al minstens zes wagens zouden met volledige snelheid door Bocht 13 gereden zijn, zijnde 320km/uur en meer. De andere coureurs – indien zij zouden ingestemd hebben – zouden veel trager zijn geweest door Bocht 13 om dan weer op volledige snelheid te komen op het lange rechte stuk dat volgde.

5. Dit zou betekenen dat er een erg groot snelheidsverschil bestaat in Bocht 13 tussen de zes wagens enerzijds en de andere deelnemers. Het zou complete chaos veroorzaakt hebben op eenzelfde punt tussen de wagens, en vooral erg gevaarlijk.

6. Er is maar ��n goede racelijn in Bocht 13. Iedereen van ons zou geproberrt hebben die racelijn te nemen. Als een wagen die zich aan het akkoord hield snelheid zou moeten geminderd hebben, dan zou de wagen erachter die zich niet aan het akkoord hield een uitwijkend manoeuvre moeten verricht hebben. Dat bracht beide coureurs in een redelijk gevaar.

7. Gezien het competitieve karakter van de races zou de snelheidsbegrenzing een discussiepunt worden wanneer er wordt ingehaald. Bijvoorbeeld, tweee wagens die zich aan het akkoord houden zullen onderling later proberen te remmen of vroeger op het gas proberen te gaan. Als daar dan nog een wagen achter rijdt die zich niet aan het akkoord houdt word de hele situatie te chaotisch en te gevaarlijk om door te gaan.

8. Gezien het competitieve karakter van de races zouden de coureurs automatisch boven de maximum snelheid gaan rijden, zeker als het onderling verschil erg klein is. Dit zou het risico op schade aan de Michelin-banden vergroot hebben waardoor er nog een groter risico werd genomen.

Praktische punten
9. De Teams zouden uit zichzelf geen tijd genoeg gehad hebben om een snelheidsbegrenzer te installeren in de wagens voor Bocht 13. Dit zou betekenen dat de coureurs zelf zich aan die snelheidsbegrenzing moesten houden, terwijl ze onderling aan het racen waren. Naast de veiligheidsredenen hierboven uitgelegd, zou geen van ons dit mogelijk hebben gezien als coureur zijnde.

10. In tegenstelling tot de pitlane, waar zich een duidelijke begrenzing vind mijn duidelijke aanwijzingen, was er geen enkel fysisch zichtbaar punt om aan te duiden waar de snelheidsbegrenzing in Bocht 13 zou beginnen en stoppen. In een pitlane weten we precies waar we moeten remmen en waar we weer mogen versnellen, dus waar onze snelheid ligt. In Bocht 13 zouden we niet geweten hebben waar we moesten remmen en weer gas geven om de voorgelegde snelheid te behouden. Elke coureur maakte een eigen veronderstelling en we kwamen tot besluit dat het elke ronde opnieuw zou veranderen naarmate de racesituatie vorderde. Het zou onmogelijk zijn geweest voor ons om te weten waar precies die begrenzing lag.

11. Wij zijn ook van mening dat het onmogelijk zou zijn geweest voor de Stewards of eender wie om duidelijjk te zeggen waar een wagen vertraagde in Bocht 13, en of die al dan niet boven de maximum snelheid reed.

12. Voor al deze redenen zou een snelheidsbegrenzing in Bocht 13 onmogelijk zijn geweest om na te leven.

De dag van de Grand Prix
13. Op de ochtend van de Grand Prix hebben alle coureurs aan de rijdersbriefing deelgenomen met vertegenwoordigers van het team. We werden verteld over het probleem met de Michelin-banden. Hoewel we allemaal wilden racen, accepteerden we dat we niet tegen de veiligheidsadviezen van Michelin zouden ingaan met het risico op ernstige of mogelijk zelf dodelijke ongelukken.

14. We werden ook ingelicht over een mogelijke chicane in Bocht 13. Chicanes zijn in het verleden al succesvol toegepast in de races zelf. Wij geloven dat een chicane een perfecte oplossing was in Indianapolis. Daarom ook dat niemand van ons bezwaren had tegen een chicane tijdens de briefing.

15. Velen onder ons werden ingelicht door ons Team over de voorstellen van de FIA om een snelheidsbegrenzing in te leggen. Zij die ingelicht werden, vertelden hun Team dat het onmogelijk en gevaarlijk zou zijn geweest (om de boven vermelde redenen). De Teams meldden dit dan meteen aan de FIA en zijn bevoegden.

Conclusie
16. Elk van ons wilde een mooie race in Indianapolis, dat een van de heilige plaatsen binnen de autosportwereld is, en we wilden het Amerikaanse publiek laten genieten van de Formule 1. We zijn heel erg teleurgesteld dat we dit niet konden doen.

Ondergetekend, 23 juni 2005

Christijan Albers, Fernando Alonso, Jenson Button, David Coulthard, Pedro de la Rosa, Giancarlo Fisichella, Patrick Friesacher, Nick Heidfeld, Christian Klien, Felipe Massa, Juan Pablo Montoya, Kimi R�ikk�nen, Takuma Sato, Ralf Schumacher, Jarno Trulli, Jacques Villeneuve, Mark Webber, Alexander W�rz en Ricardo Zonta.

Het valt slechts af te wachten of deze brief enig succes zal hebben.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *