Op 29 november jongstleden konden wij jullie melden dat Pastor Maldonado zijn oliemiljoenen van PDVSA meenam naar het team van Lotus. De miljoenen zijn zeer welkom want het renstal wat voorheen het fabrieksteam van Renault was, verkeerd in de groots mogelijke problemen. Maar we moeten vrezen dat de 20 tot 35 miljoen euro die de Venezolaan via PDVSA in Lotus investeert, slechts druppels op een [inmiddels] withete plaat zijn.

Genii Capital, de huidige eigenaar van het team, kan of wil niet meer investeren in het team dat zich ook weet van een schuld van meer dan 100 miljoen euro! Sommige insiders spreken zelfs van 125 miljoen euro. Menigeen verwachtte daarom dat Lotus al snel zou afhaken, maar teambaas Boullier verklaarde keer op keer dat de financiële problemen heus niet zo groot waren. Of de Fransman dat vandaag de dag nog kan volhouden is nog maar de vraag.

Motorsport-Total.com meldt dat het personeel over de maand november geen salaris heeft gekregen. De onzekerheid in Enstone is groot omdat keer op keer is gebleken dat de teamleiding beloftes over betalingen niet waar kan maken. Tevens lieten teambaas Eric Boullier en de rest van het management zich afgelopen maandag niet zien in de fabriek, terwijl het personeel behoefte heeft aan wederhoor. Enkele personeelsleden wachten niet af, maar zijn al gaan informeren naar vacatures bij andere teams.

Naast de werknemers wacht ook een groot aantal leveranciers nog op geld van de Britse renstal. We hebben dit al eerder gezien bij Sauber. Werden de Zwitsers [voorlopig] nog gered door Russen, Lotus draait nog steeds om het hete brei met Quantum Motorsports.

Uw scribent had al eerder een artikel geschreven waarom we mogen twijfelen aan de intenties van Mansoor Ijaz.

Om het allemaal nog een graadje dramatischer te maken, heeft Lotus heeft ook nog geen motorenleverancier voor 2014 bekend gemaakt. Renault staat wel paraat, maar wil eerst geld zien en daar kunnen Frans-Britse equipe voorlopig niet aan voldoen.

Dat heeft gevolgen voor de ontwikkelingen en voorbereidingen voor seizoen 2014.

Terwijl Red Bull Racing, Ferrari, Mercedes en McLaren hun nieuwe strijdwagens al uitvoerig aan de tand konden voelden in de simulator, heeft Lotus nog geen virtuele meter gereden met haar 2014-auto. De Britse renstal heeft op dat gebied een enorme achterstand opgelopen ten opzichte van haar belangrijkste opponenten.

Romain Grosjean bevestigde tegenover Totalrace dat hij de nieuwe auto nog niet heeft uitgeprobeerd in de simulator. Ik hoop dat eind december te doen.

Het is te hopen voor het personeel en de coureurs, dat Genii Capital de gang van zaken serieus neemt en desnoods eigen geld inzet om de begroting sluitend te krijgen.
Anders rest er alleen nog een verkoop van het team a la Thesan Capital c.q. HRT…