Zijn we dit weekend aan een zoveelste drama ontsnapt? Blijkbaar wel. Enkele ronden voor tijd brak de ophanging van Felipe Massa met een snelheid tegen de 200 km/uur aan. Massa schoof de bandenstapels in en stapte ongedeerd uit. Maar wat er niet op de televisiebeelden te zien was, is het losgeslagen wiel van de Sauber. De Braziliaan was niet de enige persoon met veel geluk, ook de toeschouwers die in de tribune zaten waar hij crashte.

Op het moment dat de televisie toonde hoe de bandenmuur de Sauber veilig opving, vloog zijn afgebroken wiel door de stofwolk over de vangrails. Aan het wiel waren nog stukken van de ophanging, de veiligheidskabels die het wiel zouden moeten vasthouden, de remmen, het wiel zelf, de velgen en de band. Het object had nog een snelheid van ongeveer 200km/uur toen het op de toeschouwers van Grandstand 15 afschoot.

Gelukkig landde het wiel op de grond net voor de tribune, maar dat was niet alles. Door de snelheid botste het weer omhoog, en de toeschouwers op de eerste rijen weken massaal uit om niet geraakt te worden. Getuigen meldden dan het wiel een persoon raakte, gelukkig zonder zware gevolgen. De vlijmscherpe stukken en het zware gewicht van het wiel konden ergere dingen veroorzaken, maar gelukkig gebeurde dit niet en was het hele gevaarte enorm vertraagd eer het de tribune bereikte.

Dit is denk ik een goede gelegenheid om de marshalls van 2000 en 2001 te herdenken. Beiden sneuvelden door een losgeslagen wiel. De Italiaan Paolo Ghislimberti kreeg in Monza 2000 een wiel tegen het hoofd toen de Jordan van Trulli een massacrash veroorzaakte. De Australi�r Graham Beveridge kreeg 6 maanden later, in Australi� 2001, het wiel van de BAR-Honda Jacques Villeneuve tegen de borst toen de Canadees een verschrikkelijke crash meemaakte. Beide brandweermannen hadden minder geluk dan de toeschouwers van eergisteren.

“Motorsport is dangerous” staat er op het meeste van de tickets. Het is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. Laat ons vooral hopen dat het niet erger wordt.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter