Toyota stapt per direct uit de Formule 1. Dat werd bekend gemaakt op een persconferentie in Tokyo. De Japanse fabrikant wil geen budget meer vrijmaken voor het F1-team. Toyota is na Honda en BMW al de derde autofabrikant in een jaar die het voor bekeken houdt in de Formule 1.

Ondanks de geruchten dat dat Toyota er na 2009 mee zou stoppen tekende het team nog wel het nieuwe Concorde Agreement, wat het team tot en met 2012 aan de Formule 1 verbondt. Toyota is sinds 2002 actief in de Formule1, het team heeft steeds het grootste budget gehad van alle teams, maar ondanks de hoge verwachtingen is het nooit een succes geworden. De Duits/Japanse renstal wist geen enkele Grand Prix- zege te boeken en kwam niet verder dan twaalf podiumplaatsen.

Nu Toyota de Formule verlaat, komt er op de grid weer een plekje vrij voor Qadbak/Sauber. Het voormalige BMW-team had nog geen startbewijs voor 2010, maar was eerste reserve mocht er een team afvallen. Dat is nu dus gebeurd en dat maakt de weg vrij voor Qadbak/Sauber.

By peter