Wat eerder vandaag vermeld werd als mogelijk, is officieel geworden. Morgen, zaterdag dus, wordt er niet gereden in Japan. De reden is zoals bekend de tyfoon Ma-on, die met een snelheid van om en beide 200km/uur over Suzuka raast. De tyfoon wordt door de lokale weerberichten verwacht op zaterdagochtend rond 9.00uur, en alle sessies zijn afgelast wegens veiligheidsredenen. De prekwalificatie wordt verreden om 9.00uur zondagochtend plaatselijke tijd (1.00uur �onze� tijd) en de kwalificatie een uurtje later. De regenval wordt nog heviger verwacht dan vandaag het geval was, en de wind zal fel aanwakkeren.

“Op advies van de lokale Japanse autoriteiten wordt het circuit gesloten,” meld de FIA. “De raceleiding heeft het advies aangenomen en alle sessies afgelast, ook van andere raceklassen die zaterdagnamiddag zouden gereden hebben. Het tijdsschema van zondag wordt zodoende aangepast. (zoals hierboven al vermeld)

De situatie wordt echter pas zeker wanneer de verwachte supertyfoon overgeraasd is en wanneer de schade duidelijk kan worden opgemeten. Diverse teams en media hebben hun grote installaties al terug afgebroken.

Enkelen vanuit het Formule 1-milieu hebben intussen hun zegje al gedaan.

David Richards:

“Het is duidelijk een ongelukkige situatie, waarbij we vooral aan die honderden fans denken die vandaag weer en wind trotseerden om toch maar een glimp op te vangen.”

Jenson Button:

“Het is erg gevaarlijk daar op het circuit, vanwege het grote gevaar van aquaplaning op de rechte stukken en de gevolgen kunnen desastreus zijn mocht er iemand spinnen. Elke bocht die je moet insturen is echt op de limiet, vanwege de constante aquaplaning. Je kunt simpelweg niet racen in de omstandigheden die we op het einde van de sessie hadden. Het is gewoon veel te nat.”

En tot slot ook Minardi-baas Paul Stoddart:

“Het materiaal zal het wel overleven, we zijn al volop bezig met alle masten en dergelijke weer af te breken om de schade te beperken. Laat ons gewoon hopen dat de tyfoon geen zware gevolgen geeft voor de race zondag. Ik denk dat het al erg genoeg is dat er morgen niet wordt gereden, maar het zal veel erger zijn voor de fans dan vooral moesten we een erg slechte race hebben. Of erger nog, een afgelaste race. Dus laat ons hopen dat het niet zover zal komen.”

Wij hopen met Stoddart mee, dat we dit weekend nog een Formule 1-wagen in actie zien in Japan.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter