Als opwarmer naar het komend weekend toe in Magny-Cours frissen we deze week de feiten van vorige race even terug op en kijken we vooruit naar het komend weekend.

Zaterdag 24 april �04 � Qualificatie 1 & 2

In de ochtend was er reeds opschudding toen voormalig Formule 1-piloot Ralph Firman besloot om niet verder te rijden gedurende het weekend. Dit tot groot ongenoegen van het Gabord-Reyco-team en de RPM-organisatie. Hij vertelde het team enkel dat hij niet gelukkig was in de wagen en hij verliet het circuit.

In de eerste qualificatiesessie reed Tiago Monteiro de snelste tijd, net voor de Fin Heikki Kovalainen, Enrique Bernoldi en de Indi�r Karthikeyan.

“Het voelt fantastisch!” zei Monteiro na afloop. “Het is de eerste pole voor mij en Carlin Motorsport op een, voor ons, nieuw circuit. De auto had een perfecte balans deze ochtend en ik ben gelukkig voor mezelf en het team.”


In de namiddag was het knarsetanden in de pitlane tijdens de beslissende qualificatiesessie. Naast de �normale� stress was er ook het probleem van de gele vlaggen en werd er zelfs, op het einde van de half uur durende sessie, driemaal de sessie stil gelegd met de rode vlag.
In de rommelige tweede qualificatiesessie reed Heikki Kovalainen de snelste tijd. Een foutje van Ryo Fukuda en een zware crash van een aangedane Tristan Gommendy waren de aanleiding van de rode vlag. De rondenlange gele vlag na het ongeval van Gommendy was de aanleiding dat negen rijders bestraft werden. In het regelboekje van de Nissan (idem als bij de Formule 1) staat dat onder een gele vlag iedereen van zijn gas moet afgaan omdat er gevaar dreigt. Gevolg, dan kan je geen snelle tijd rijden: in de race wordt de tijd van die sector vergeleken met deze van andere ronden, als je niet minderde dan wordt een rijder �beboet� door een straf. In de qualificatie wordt een rijder bestraft door de tijd van die ronde te schrappen. De teambazen kunnen dit ook perfect volgen: op de timing-monitor begint �yellow flag� in het groot te knipperen, dan kunnen zij hun rijder hierover extra inlichten. Over ��n gele vlag was echter een hele discussie achteraf, op het rechte stuk had een wagen zich aan de kant gezet Doordat de wagen voor da betonnen muur stond moesten de marshals de gele vlag boven halen maar doordat de rijders vonden dat er geen gevaar was knalden ze er keihard voorbij. De koersdirectie was echter onverbiddelijk. Kovalainen had, na schrapping van zijn beste tijd, de pole in handen gevolgd door Tristan Gommendy en Tiago Monteiro. Karthikeyan en Bernoldi zagen hun tweede en derde tijd geschrapt worden en moesten genoegen nemen met de vijfde en zesde plaats.
Kovalainen zei achteraf:

“Het was een rommelige sessie. Ik had sneller kunnen zijn maar mijn snelste ronde op nieuwe banden werd verstoord door een rode vlag. Maar desondanks bleken de banden toch nog goed genoeg voor nog ��n ronde achteraf!”

Legende foto’s:
Foto 1: Firman op vrijdag
Foto 2: Slipper Bernoldi + Andre vooraan in beeld
Foto 3: Kovalainen

Morgen: review races Zolder 25/4/04

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter