Gisteren heeft Christijan Albers de eer gehad om een shakedown en een eerste test van de gloednieuwe Minardi PS05 te volbrengen. De Nederlander reed 39 rondjes op het circuit van Mugello.

Albers was zeer blij om de shakedown te mogen doen, maar benadrukt wel dat de wagen nog verre van competitief is. Daarom zal de race in Imola, over een week al, zeer moeilijk worden voor het Italiaanse team. Een zonde, want het is ��n van de twee thuisraces voor de renstal.

“Het was een goede dag,” aldus Albers, “en ik moet zeggen dat het een verrukkelijk gevoel was om de eerste rit met de nieuwe wagen te maken. Ik zou graag het hele team willen becomplimenteren over het prachtige werk dat ze geleverd hebben om het eerste chassis klaar te krijgen voor de test van vandaag (gisteren, red.).”

Er is nog maar ��n chassis volledig afgewerkt, maar een tweede zal snel volgen. Albers’ teamgenoot Patrick Friesacher zal deze week klaar zijn. De twee zullen dan heel veel van de wagen moeten leren in slechts de vrije oefensessies en de kwalificaties, om dan aan de grote betrouwbaarheidstest – de race – te beginnen. Friesacher zal volgende week vrijdag dus zijn allereerste kennismaking met de PS05 hebben, ongetwijfeld een nadeel voor de Oostenrijker.

Albers temperde dan wel de verwachtingen voor de race in Imola, maar hij heeft ook wel laten kennen dat hij aangeman verrast is door de prestatie van de wagen toen die fris uit de pitbow kwam. Ook over de motor is hij tevreden: “Ik kon dan een nuttige afstand afleggen zonder noemenswaardige problemen, en ik was zeer blij met de prestatie van de Cosworth R6-motor, die zowel veel kracht had als een goede respons.”

Over de wagen zelf gaf Chris het volgende commentaar: “De PS05 is een gloednieuwe wagen, met een nieuwe versnellingsbak, een nieuwe motor en en nieuwe a�rodynamica. We hebben onze dag gebruikt om alle onderdelen te testen en data te verzamelen, en we moeten nu serieus beginnen werken aan chassisafstelling.”

“We hebben duidelijk een hoop te leren over de wagen. Dit betekent dat Imola waarschijnlijk een grote uitdaging wordt voor ons, maar er is een enorme motivatie en enthousiasme binnen het team, en ik weet dat we vooruitgang zullen boeken,” besloot hij.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter