Sébastien Bourdais is geboren op 28 februari 1979 in het Franse LeMans. De autosport werd hem als pap in de mond gegeven in het stadje, met elk jaar de 24uur endurance race. Op zestienjarige leeftijd maakte hij dan ook de overstap van karting naar het Formule Campus-kampioenschap. In 1998 stapte hij over naar het Franse Formule 3-kampioenschap, wat hij het jaar nadien won.

Op 21-jarige leeftijd debuteerde hij in het Formule 3000-kampioenschap. Een negende plaats was het resultaat met het Prost Junior-team. Ook maakte hij de eerste keer de oversteek naar Amerika, waar hij een race deelnam in het American LeMans Series (ALMS). In 2001 werd hij vierde in het Formule 3000-kampioenschap, achter Justin Wilson, Mark Webber en Tomas Enge. Het jaar nadien won hij het Formule 3000-kampioenschap en kreeg hij zijn eerste Formule 1-tests bij Arrows.

Ook bij Renault mocht hij testen, maar een vast zitje zat er niet in. Bourdais wou niet wachten om uiteindelijk nergens te belanden, en ging naar Amerika. Daar werd hij in zijn eerste seizoen meteen vierde, én Rookie of the Year met drie overwinningen en zeven podiums.

De komende vier jaar zou Bourdais onklopbaar blijken. Zeven overwinningen in 2004, zes in 2005, zeven in 2006 en vorig jaar acht; viermaal op rij mocht hij zich kampioen kronen, een record. Hij is dankzij de fusie met de Indy Racing League ook meteen de laatste Champ Car-kampioen. Af en toe maakte hij ook is een uitstapje naar een ander kampioenschap. In 2005 nam hij echter zonder succes deel aan de Indy500. Ook de NASCAR was hij kortstondig in te bewonderen. Vorig jaar was hij ook één van de grote namen die rondreed in een Peugeot tijdens de 24uur van LeMans. Zij behaalden de polepositie en werden uiteindelijk tweede.

Halverwege 2007 klopte Toro Rosso aan zijn deur, of Bourdais niet eens zin had om één van hun wagens te testen. Tot dan toe niks dat er wees dat de Fransman een contract zou aangeboden krijgen. Op het einde van het jaar kwam het nieuws dan; samen met Sebastian Vettel zou hij het rijdersduo voor 2008 vormen. Velen vragen zich dan ook af wat zijn succes in de Formule 1 zal zijn; een nieuwe Villeneuve/Montoya, of flopt hij ook, net zoals Michael Andretti (1993), Alessandro Zanardi (1999) of Cristiano da Matta (2003-2004)?

[b]Debuut in de Formule 1   :[/b] 16 maart 2008, Grand Prix van Australië, Toro Rosso-Ferrari

[b]Teams:[/b] Toro Rosso (2008)

[b]Leefijd bij debuut :[/b] 29 jaar, 17 dagen

[url=http://www.sebastien-bourdais.com]Officiële website van Sébastien Bourdais[/url]

By peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *