Dat Bernie Ecclestone vreemde hersenkronkels naar voor kan brengen is geweten. Vorig jaar moest en zou hij nachtraces hebben, die heeft hij nu gekregen. Alle races in Azië zouden zodoende nachtraces worden, want dat is veel beter voor de Europese kijkcijfers, en dus meer inkomsten. Australië was één van de landen die er nog niet mee akkoord is gegaan, en nu dreigt Bernie natuurlijk met het schrappen van de Grand Prix van Australië.

De organisatoren weigeren om te buigen naar de eisen van de intussen 76-jarige Brit, zij willen voor 2010 geen nachtrace organiseren. De Britse krant [i]Daily Mirror[/i] schrijft alvast dat Ecclestone daar natuurlijk niet mee opgezet is en kijkt uit naar andere mogelijkheden; met name Rusland. Ecclestone zou komende weken naar Sint Petersburg reizen om er te praten met de burgemeester van de stad om een race te houden in 2010. Ook zou hij eventueel een bezoekje brengen aan president Vladimir Poetin om zijn plannen voor te leggen.

Er is al enkele jaren een planning om Rusland op de Formule 1-kalender te krijgen, enkele jaren geleden was zelfs begonnen met de bouw van een circuit. Uiteindelijk is die bouw stopgezet en kwam China in de plaats. Dat verhaal lijkt zich nu opnieuw te herhalen. Er is nog niets concreet gepland, verteld Ecclestone. Maar het zou wel een interessante ontwikkeling zijn voor de sport. We zouden graag een Russisch circuit zo snel mogelijk op de kalender zetten, maar alles hangt van hen zelf af. Waar gaan ze een circuit bouwen, hoe lang gaat dat duren, enzovoorts.

Toeval of niet, net nu wordt ook bekend gemaakt dat Ecclestone zou hebben gezegd dat er in geen enkel geval nog een race in Melbourne zal worden georganiseerd na het verloop van het contract in 2010. Nu de dreiging van het schrappen van Melbourne serieus wordt genomen, heeft Dato Mokhzani Mahathir laten weten dat er grote lichtpalen zullen voorzien worden om naast het circuit in Maleisië te zetten. Aan de krant [i]Bangkok Post[/i] ontkent Mahathir wel dat Ecclestone ook Maleisië bedreigd heeft.

Nee, zo zegt Mahathir. Ecclestone heeft nooit gezegd dat we zullen geschrapt worden als we geen nachtrace willen houden. Ons contract loopt tot 2010, alleen toen we vorig jaar onderhandelden voor een contractverlenging (tot en met 2015) waren er gesprekken om een clausule in het contract te zetten, die vertelden dat we klaar moesten zijn om een nachtrace te kunnen organiseren. De details zijn nog niet vrijgegeven, maar Mahathir twijfelde niet om toe te voegen dat Maleisië hoopt volgend jaar al een nachtrace te organiseren.

Zoals gewoonlijk veel dreigen, veel geblaat en weinig wol? Of is het deze keer wel serieus?

By peter