Safety carperiodes kunnen komend weekend tijdens de Europese Grand Prix wel eens een bepalende rol gaan spelen. Dat verwachten veel Formule 1- teams. Komend weekend wordt voor het eerst een Grand Prix verreden op het stratencircuit van Valencia. Het circuit in de havenstad wordt vergeleken met Montreal, waar de safety car regelmatig moest uitrukken.

De huidige regels met de safety car hebben dit jaar al meerdere keren voor opschudding gezorgd. Doordat het hogesnelheidscircuit van Valencia door veel muren omringd is, is de kans op ongelukken groot. De vraag is echter hoe lang het duurt vooraleer beschadigde auto’s weggetakeld zijn. De teams gaan daar dan ook rekening mee houden in hun strategie.

Technisch directeur bij Force India Mike Cascoyne zei tegenover Autosport.com: Voor een team als het onze is het zeker verstandig om daar naar te kijken. Door de muren en de moeilijkheid om de auto’s weg te halen, reken ik op veel safety cars. We kijken naar de strategie of we er voordeel uit kunnen halen.

Terwijl de achterhoedeteams in hun handen wrijven, kunnen de voorhoedeteams hun race verpest zien. Mark Webber, die met Red Bull om de vierde plaats in het constructeurskampioenschap strijdt, spreekt zijn bezorgdheid uit: Met de huidige regels kan een safety car de echte prestaties om zeep helpen. Als je een teleurstellend weekend hebt, kan het je helpen. Maar andersom kan ook. Dat is mijn grootste zorg.