Over een maand wordt er voor de eerste keer een Grote Prijs formule 1 gereden in Singapore. Leuk, denkt de doorgewinterde F1-fan: vroeg opstaan voor een race. Jammer maar helaas, want het circus zoekt een nieuwe uitdaging op: de race zal van start gaan om 20u lokale tijd – het normale uur voor ons.

Een ander gevolg is natuurlijk dat de race in het donker gereden zal worden: rond die tijd van het jaar gaat de zon in Singapore onder rond 19u lokale tijd. Een gegeven dat de rijders nog altijd zorgen baart: er is geen enkele nachtelijke testsessie gepland zodat de rijders kunnen wennen aan die omstandigheden.

Ondertussen laat het officiële competitieschema van het GP-weekend nog altijd op zich wachten. Jarno Trulli, trouw lid van de Grand Prix Drivers’ Association (GPDA), zegt dat de rijders zich zorgen maken. We gaan ernaartoe, hebben het nooit getest, we hebben geen enkel idee van wat er komt.

In Singapore wordt ondertussen hard gewerkt aan de verlichting van het circuit. Maar het is niet alleen de donkerte die onrustwekkend is: Het wordt een nachtrace en het valt in het regenseizoen, dus het is niet helemaal wat je zou willen wat betreft de veiligheid. Het ziet er voorlopig niet echt comfortabel uit.

Eerder dit jaar is er in Qatar een nachtrace gereden in de MotoGP-klasse. Maar dat is niet vergelijkbaar, zegt Trulli: Met een moto rijden is namelijk anders dan met een auto. En zij reden op een race-circuit, wij op een stratencircuit. Zij hadden uitloopzones, wij hebben muren, besloot hij.

By peter