Dit weekend is het feest in de paddock. Het is Rubens Barrichello zijn beurt om geschiedenis te schrijven. De Braziliaan is bezig aan zijn zestiende seizoen in de Formule 1 (geen record) en overschrijdt daarmee het vijftien jaar oude record van 256 Grand Prix starts op naam van Riccardo Patrese (wel een record).

”Het betekend veel voor mij om de meest ervaren man ooit te worden,” zegt de 36-jarige Braziliaan. ”Ik heb een lange carrière achter de rug en zoveel wonderlijke momenten. Maar ik voel me ook niet specialer nu dan toen ik in 1993 debuteerde. Ik dank iedereen van mijn familie en vrienden voor de jarenlange steun die ze mij al gegeven hebben. Ik had het geluk om al op jonge leeftijd te starten, ik hield werkelijk van de Formule 1 en het belangrijkste is dat dit nog steeds het geval is. Iedereen kijkt nu terug op de afgelopen zestien jaar, maar ik kijk vooruit naar de race. Dat is nog steeds het belangrijkste.

Wat bereikte hij zoal?

Barrichello was 20 jaar, 9 maanden en 19 dagen oud toen hij op 14 maart 1993 aan de start kwam in Zuid-Afrika. Zijn eerste werkgever was Jordan, een team waar hij tot eind 1996 bij zal blijven. Daar behaalde hij ook zijn eerste successen; de eerste punten kwamen eind 1993, eerste podium in de tweede race van 1994 en zijn eerste polepositie eind augustus 1994 in Spa-Francorchamps. Toen was hij de jongste polesitter ooit, later verbroken door Fernando Alonso.

Na drie seizoenen bij Stewart valt hij vooral in 1999 op door zijn uitstekende prestaties in een toch iets zwakkere wagen. De beloning komt eind 1999, toen hij opgebeld werd uit Italië. Barrichello zin om teamgenoot van Schumacher te worden bij Ferrari? Een droom die in vervulling komt, zo beschrijft de Braziliaan het. Eind juli 2000 behaald hij dan ook zijn eerste overwinning in Duitsland, waarna hij zijn tranen de vrije loop laat.

De komende vier jaar volgen er nog acht. Het seizoen 2002 wordt zijn beste ooit, wanneer hij achter kopman Schumacher tweede wordt in het eindklassement. Maar na vijf jaar is de fut er wat uit. Barrichello is het beu om tweede viool te spelen en vindt bij Honda een nieuwe uitdaging. Daar gaat het heel wat minder en in 2007 kan hij zelfs geen enkel punt scoren.

Voor de muggenzifters: officieel is hij er nog maar 254 gestart en heeft hij 257 inschrijvingen. Patrese heeft 256 starts en 258 inschrijvingen. Maar de Formule 1 viert het dit weekend, en elke reden om te feesten is goed he…

By peter