Als de nationale autosportbonden op 3 juni het vertrouwen in FIA-voorzitter Max Mosley opzeggen, staat de toekomst van de sport op het spel. Dat schrijft Max Mosley in een brief naar de voorzitters van de autosportfederaties.

Onderhandelingen

In die brief verduidelijkt Mosley dat de FIA op dit moment aan het onderhandelen is met CVC (de commerciële rechtenhouder (CRH) en Bernie Ecclestone) over een nieuwe 100-jarige overeenkomst. De onderhandelingen zijn erg belangrijk. Aanvankelijk vroeg de CVC enkele wijzigingen aan te brengen over de manier waarop belastingen geregeld worden. Maar, vervolgt Mosley, nu wil men ook de controle over de reglementen én wil CVC de mogelijkheid om alle rechten van de Formule 1 te verkopen aan gelijk wie ze daarvoor geschikt vinden. Dat betekent dus dat de F1 verkocht kan worden, waardoor de FIA helemaal geen zeggenschap meer heeft over de sport. Ik denk niet dat de FIA daarmee akkoord kan gaan.

2009

Als op 3 juni blijkt dat Mosley het vertrouwen kwijt is, komen er vervroegde verkiezingen en bestaat de kans dat de nieuwe FIA-voorzitter de kant kiest van CVC. Iedereen kan kandidaat zijn, en die heeft misschien helemaal geen ervaring met onderhandelen. De kans bestaat dus dat CVC de rechten van de F1 in handen krijgt. Hij wil dus duidelijk maken dat hij de enige is die op gelijke voet kan onderhandelen met Bernie Ecclestone. Mosley schrijft verder nog dat hij eind 2009 sowieso geen nieuw mandaat ambieert en dat hij alle publieke optredens die hij als FIA-voorzitter moet uitoefenen overdraagt aan zijn rechterhand Marco Piccinini.

GP van Monaco

Max Mosley had eerder al aangekondigd dat hij de Grote Prijs van Monaco zou bijwonen, ook al omdat hij in het belastingsparadijs woont. Maar, verschillende F1-teams en sponsors zijn niet gediend met zijn aanwezigheid tijdens de Grote Prijs. Grote teams zoals Mercedes, BMW, Honda en Toyota riepen Mosley publiekelijk op om thuis te blijven, en Prins Albert van Monaco zou Mosley ook niet willen ontmoeten op het jaarlijkse F1 gala na de race. In Turkije ondertekenden 7 Formule 1 teams een verklaring waarin ze Mosley aanmanen om ontslag te nemen, enkel Ferrari, Williams en Toro Rosso zouden geweigerd hebben te tekenen.

Geheime dienst

Ondertussen is in Groot-Brittanië nog een kleine rel uitgebarsten omdat op de sextape met Max Mosley ook de vrouw van een MI5-agent (de Britse geheime dienst) te zien was. De MI5-agent in kwestie werd aangemaand om ontslag te nemen en heeft dat intussen ook gedaan.

By peter