In ronde 21 werden we plots opgeschrikt toen er een McLaren-Mercedes onder de bandenstapels terecht kwam. In Campsa, bocht negen van het circuit en ruim 250 kilometer per uur, zorgt een geklapte linkervoorband dat Heikki Kovalainen vrijwel stuurloos de bandenstapels in knalt. Het duurde om en bij de tien minuten eer de Fin bevrijdt was uit zijn hachelijke situatie, maar een thumbs up toen hij op de draagberrie werd weggevoerd stelde vrijwel iedereen redelijk gerust. Na een eerste check-up in het medisch centrum van het circuit zelf, daar werden geen serieuze (uiterlijke) verwondingen vastgesteld. Even later werd de 26-jarige Fin overgevlogen naar het Hospital General de Catalunya. Daar moet hij voor observatie de nacht doorbrengen.

Hij heeft niets gebroken en CT-scans in het ziekenhuis toonden aan dat hij geen innerlijke wonden heeft opgelopen. Het team is optimistisch dat hij de komende dagen uitstekend zal genezen en dat hij binnen twee weken gewoon opnieuw aan de start zal kunnen staan. Als hij tenminste toelating krijgt van de FIA hun dokters, verteld McLaren-teambaas Ron Dennis.

Wat het ongeluk precies veroorzaakte wordt nog niet officieel bevestigd. Op de televisiebeelden is duidelijk te zien hoe de linkervoorband van het wiel afvliegt, waardoor de McLaren onbestuurbaar rechtdoor gaat. Onze data tonen bewijzen van een plotselinge drukvermindering in de band net voor het ongeluk, gaat Dennis voort. Maar het is nog te vroeg om definitief te zeggen dat dit de oorzaak was. Wat die drukvermindering veroorzaakt heeft weten we nog altijd niet. De impact was enorm, maar dat bewijst nog maar eens hoe sterk onze wagen is en hoe zwaar de crashtests nodig zijn die de FIA elk team oplegt om de coureurs te kunnen beschermen. Hierbij wil ik het medische team van de FIA bedanken voor hun snelle en efficiënte optreden. Evenals het werk dat de Spaanse marshalls hebben voltooid.

Kovalainen zou volgens de meest recente berichten een lichte hersenschudding opgelopen hebben. Normaal gezien zal hij in Turkije dus terug gewoon aan de start van de race staan.

By peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *