Pole. Felipe Massa (Ferrari) – 1:38.989

Het is geweldig om op polepositie te staan, vooral na de enorme teleurstelling van Boedapest, maar ik besef heel goed dat de race morgen is dus er is nog een lange weg te gaan. Mijn eerste rit in Q3 was heel goed en in de tweede heb ik me nog een pak verbeterd in de eerste sector. Daar kwam de pole uit voort. Vandaag was de baan nog heel glad, vooral door de regen van gisterenavond. Na de vrije training van vanmorgen dacht ik dat de hardere banden beter zouden zijn in de kwalificatie, maar bij het begin van de sessie voelden die niet meer zo goed. Ik ben dus voor de zachtere band gegaan. Het team heeft zich uitstekend voorbereid op dit weekend en ik wil hen danken voor deze sterke wagen. Ik hoop dat we morgen een goede race zullen rijden.

P2. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) – 1:39.199

We wisten dat onze auto super was en we hadden geen problemen tijdens de kwalificatie. Het voelde heel comfortabel aan, ik besloot me te kwalificeren met de extrazachte band. Mijn eerste ronde was niet perfect, en ik verloor bijna een seconde ten opzichte van mijn tweede ronde, maar in mijn laatste ronde ging alles goed. De tweede plaats op de grid is een goede basis voor de race van morgen. Felipe Massa was echter veel sneller in de eerste sector, en ik hoop dat we daar morgen beter kunnen worden. Ons team heeft het uitstekend gedaan, en ik vertrouw erop dat we sterk zullen staan.

P3. Robert Kubica (BMW Sauber) – 1:39.392

Dit was een hele goede kwalificatie voor het team en voor mij. Na een paar recente pechraces is de snelheid van de auto hier in Valencie niet zo slecht. Er is echter nog een kleine kloof tussen ons en Ferrari en McLaren. De kwalificatie ging vlotjes, alleen het weer was een beetje onstabiel. Uiteindelijk vielen er maar een paar regendruppels in de tweede kwalificatiesessie, maar dat heeft het resultaat niet beïnvloed. De bandenkeuze was me gisteren al vrij duidelijk: in Q1 ben ik voor de hardere band gegaan, in Q2 en Q3 voor de zachtere.

P6. Sebastian Vettel (Toro Rosso-Ferrari) – 1:40.142

Mijn beste resultaat ooit, dus ik ben heel tevreden. Het heeft even geduurd om mijn zevende plaats van mijn eerste Grote Prijs te verbeteren. Het was een fantastische dag voor ons. We hebben vannacht een paar dingen veranderd aan de afstelling en die draaiden allemaal goed uit. Het team heeft hard gewerkt om alles uit de data te halen. We hadden niet verwacht het hier zo goed te doen maar het is echt mooi om beide wagens in Q3 te krijgen. Mijn laatste ronde had iets beter moeten zijn, maar ik maakte een fout in bocht 12 – mijn achterkant blokkeerde tijdens het remmen. Nu moeten we met beide voeten op de grond blijven, want er zijn morgen nog heel wat ronden af te leggen. Ik kijk al uit naar de race en ik denk dat we een serieuze kans hebben om punten te pakken.

P12. Fernando Alonso (Renault) – 1:38.435

Ik ben natuurlijk teleurgesteld met de kwalificatiesessie omdat ik iets anders had gehoopt voor vandaag. De race zal morgen dus moeilijker worden, maar aangezien we ons op een stratenparcours bevinden, is alles mogelijk. We moeten hard blijven werken vanavond om de beste strategie te vinden die ons in staat zal stellen om klaar te staan voor alle gebeurtenissen van morgen, zoals een safety car-periode, die zeer waarschijnlijk lijkt.

P16. Jenson Button (Honda) – 1:38.880

Het was echt een teleurstellende kwalificatie vandaag, vooral omdat we het hele weekend snel waren. Mijn eerste rit op de hardere banden was goed, maar voor mijn laatste run in Q1 hebben we gewoon de verkeerde band gekozen. Ik had geen grip met de zachtere band en hij was gewoon niet heel competitief voor ons. Mijn laatste rit was slechter dan mijn eerste, wat niet zou mogen gebeuren op een circuit dat voortdurend sneller wordt. Ik ben zeer teleurgesteld omdat we wagen vandaag verbeterd hadden, maar daar niet alles hebben uitgehaald.

By peter