Afgelopen weekend leek het wel precies andersom te gaan in Baku vergeleken met vorig jaar. De chaos zat nu in de F1-race, terwijl het F2 weekend redelijk rustig leek te verlopen. Behalve voor Charles Leclerc, die na een pole en een zege in de main-race de dubbel misliep door een tijdstraf. Nyck de Vries liet zien ook goed zien met een 2e plek in de mainrace, in de sprintrace viel hij uit.


©Fiaformula2.com

Woensdag vorige week overleed Hervé Leclerc, Charles’ vader, op 54-jarige leeftijd. Hervé reed zelf F3 in de jaren 80 en 90 en begeleidde zijn zoons in het karten. Ik was er met mijn hoofd niet helemaal bij, maar voelde me ook schuldig dat ik me niet vol op de kwalificatie kon concentreren. Toch ging alles goed in die kwalificatie en kon Leclerc een poletijd van 1:52.219 noteren. Nobu Matsushita en Nicolas Latifi gaven ongeveer een halve seconde toen als 2e en 4e, De Vries was vierde met 0.8 seconden achterstand. Voor Sergei Sirotkin was zijn terugkeer in de klasse als vervanger van Alex Albon een tikje lastig, hij werd als 17e op 2,5 sec. geklokt.

Race 1: Geen paniek!

Bij de start kwam Matsushita slecht weg en viel terug naar vijf, Leclerc hield plaats 1 en liep weg met Latifi en De Vries achter zich. De safetycar kwam echter de baan op nadat Johnny Ceccotto vanuit de pits meteen de muur raakte in bocht 2. Leclerc liep snel weg na de herstart, Latifi viel terug achter De Vries en de top3 bleef de eerste helft van de race op die posities. Achter hen was Antonio Fuoco de eerste die de pits opzocht, maar zijn opmars werd ruw gestuit door Sergio Canamasas, die de Italiaan in bocht 2 verschalkte en Fuoco wou de Spanjaard zo haastig terugpakken dat hij zich verkeek en crashte. Ook Leclerc en De Vries kwamen vroeg binnen, maar de Fries kon iets inlopen op de Monegask doordat die voor Matsushita in de remmen moest. Twee safetycars voor crashes van Nabil Jeffri en Louis Deletraz brachten het veld dicht bij elkaar met Luca Ghiotto als leider, want die was als laatste gestart en had lang doorgereden.

Toen de Italiaan alsnog binnenkwam lagen Leclerc, De Vries en Latifi weer op hun oorspronkelijke positie. Daar bleven ze verder ook, want een gevecht in het middenveld escaleerde in de smalle bocht 8 (die ik inmiddels Gibraltar ben gaan noemen vanwege de smalle doorgang en de hoge kasteelmuur op de achtergrond). Sean Gelael probeerde met alle middelen de ART’s van Matushita en Sirotkin af te houden, raakte in “Gibraltar” de muur en blokkeerde de doorgang voor de rest. De Rode vlag werd gezwaaid en Leclerc werd tot winnaar uitgeroepen voor De Vries en Latifi. Ralf Boschung had alle geluk van de wereld, de Zwitser was namelijk net uitgevallen, maar omdat het resultaat van een ronde eerder werd gekozen, werd de Camposrijder als 8e geklasseerd en kreeg de pole voor de reversegrid. Oliver Rowland, die als vierde was geëindigd, kreeg nog een penalty omdat hij onder gele vlaggen niet zou hebben afgeremd, iets wat hij ontkende en wat in de sprintrace nog een rol ging spelen.

Race 2: als dominosteentjes

Voordeel voor Rowland was dat hij door zijn penalty als zevende geklasseerd stond en als 2e aan de race mocht beginnen. De Brit zette Boschung meteen onder druk en ondanks diens verdediging kwam Rowland hem na bocht 1 voorbij. Ook Norman Nato waagde een aanval, kwam er voorbij en verloor een stukje voorvleugel, maar het leek wel of de Arden er alleen maar sneller van werd, ondanks een paar slow-motion beelden waarin bleek dat de vleugel zich door de hobbels bijna uit elkaar rammelde. De Vries was de volgende die Boschung passeerde en achter Nato nu derde lag Leclerc ging iets rustiger van start en begon zich gestaag door de middenmoot naar voren te werken met Sergei Sirotkin in zijn kielzog. De twee fabriceerden de mooiste actie van het weekend toen ze op start-finish Boschung met DRS-hulp pakten: Leclerc links, Sirotkin rechts er langs.

Na die opwinding lag de Monegask opeens tweede, want voor hem waren eerst Rowland en daarna De Vries weggevallen. Rowland bleek een kapotte versnellingsbak te hebben, De Vries verremde zich in bocht 2, draaide nog wel zijn auto om, maar toen sloeg de auto af. Jammer, want er had na de lastige start van het seizoen een dubbel podium ingezeten. Ook voor Leclerc was er drama, de Monegask kwam under investigation omdat hij onvoldoende zou hebben geremd voor gele vlaggen. En hoewel hij inmiddels Nato voorbij was, kreeg hij 10 seconden tijdstraf, waardoor hij weliswaar de race als winnaar afsloot, maar werd teruggezet naar plek 2 terwijl Nato de overwinning mocht bijschrijven.

Het punt wat Leclerc maakte na afloop is dat hij de eerste ronden in verkeer had gereden en op het moment dat er geel werd gezwaaid (voor De Vries die werd weggeduwd) had hij net een vrije ronde kunnen rijden, waardoor zijn sectortijden verbeterden. Iets dergelijks had Rowland een dag eerder ook meegemaakt. Het is niet helemaal eerlijk en race control weet dat ook. Ik heb met ze gesproken en kan begrijpen dat na Oliver (Rowland) zaterdag ik ook een straf oploop Ver achter het tweetal werd Latifi als derde genoteerd, Jordan King kwam als vierde binnen, maar werd na de race gediskwalificeerd omdat zijn bandenspanning te laag was, zodat Sirotkin als vierde werd genoteerd.

Tussenstand F2 na 4 raceweekends:
1 Charles Leclerc – 122
2 Oliver Rowland – 80
3 Artem Markelov – 78
4 Luca Ghiotto – 58
5 Nicholas Latifi – 53
6 Nobuharu Matsushita – 52
7 Nyck de Vries – 45
8 Norman Nato – 43
9 Jordan King – 37
10 Alexander Albon – 37

Leclerc heeft nog steeds een flinke voorsprong op Rowland, die Artem Markelov met twee top5 finishes ineens heel dichtbij ziet komen. Het contrast met de andere Prema coureur Fuoco is bijna lichtjaren, want de Italiaan heeft nog maar 2 punten gesprokkeld en staat slechts 16e algemeen. De Vries is door zijn 2e plek op zaterdag de top10 binnen gekomen en lijkt de aansluiting met de top5 te vinden. Zoals hij zelf opmerkt: De setup was slecht, maar die hebben we verbeterd. Pitstops waren slecht, maar die hebben we verbeterd. We hadden geen racepace en ook die is verbeterd Kortom, een prettig vooruitzicht met een hogesnelheidsbaan als de Red Bull Ring in aantocht.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!