Het is intussen al negen jaar geleden, maar nu pas trekt Noberto Fontana zijn mond open. De Argentijn deed zijn verhaal aan de krant Diario Ole, in zijn thuisland Argentinië. Fontana was eind 1997 bij Sauber invaller voor Gianni Morbidelli, die zwaar gecrasht was in Japan. Hij moest ervoor zorgen dat Villeneuve opgehouden werd, aldus de intussen 31-jarige Argentijn. Het was twee of drie uur voor de race, verteld Fontana. Jean Todt kwam onze motorhome binnengestapt. Hij zei dat we Villeneuve moesten ophouden als die achter ons kwam. Het was een strikt bevel dat moest worden opgevolgd. Tt vandaag de dag heb ik er spijt van.

Iedereen kent het verhaal intussen wel al. De titelstrijd was in volle gang toen men in Jerez de la Frontreira neerstreek. Villeneuve op polepositie, Schumacher naast hem. Op videobeelden is het duidelijk te zien dat de Argentijn Villeneuve duidelijk ophield voor een bocht of drie vier, zodat Schumacher opnieuw kon naderen. Formule 1-commentator Murray Walker merkte toen al op dat Ferrari Fontana een doos champagne moest leveren omdat hij Schumacher hield. Later in de race botste Schumacher op Villeneuve en werd voor dat manoeuvre uit de eindklassering van het seizoen geschrapt.

Schumacher en Todt hebben me nooit bedankt, vertelt Fontana. Want ze hadden verloren.

Nu Michaël Schumacher zijn afscheid heeft aangekondigd zullen de komende weken waarschijnlijk bol staan van wilde verhalen over de Duitser.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!