Nog zowat een maand te gaan, en het is tijd voor de 58ste Proximus 24 Hours of Spa. Op 29 en 30 juli staat opnieuw een zinderende editie van de grote uithoudingsrace op het programma. Vorig jaar oogde het deelnemersveld al heel indrukwekkend, met alle topspelers van het internationale GT-gebeuren. Welnu, editie 2006 belooft nog beter te worden…

 

De Proximus 24 Hours of Spa is nu al zes jaar het hoogtepunt van het FIA GT-kampioenschap. Het is de race waar iedereen wil aan deelnemen, de race die ook de meeste aandacht van de media krijgt. En bovenal de koers waarin de deelnemers de meeste punten kunnen veroveren. Bovendien belooft 2006 een unieke editie te worden. Zoals we op 5 juli tijdens de Test-Day zullen zien, zijn de auto’s nog sneller geworden. Zoals de Aston Martin DBR9, die niet alleen scherpere prestaties op het asfalt zet, maar waarvan er ook meer exemplaren op de startgrid zullen verschijnen. Wellicht vijf of zes, straks in Francorchamps. Bij Maserati keert de MC12 van het Vitaphone Racing Team uiteraard terug, gesterkt door de overwinning een jaar geleden en uitgerust met nieuwe technische ontwikkelingen. De kers op de taart: deze keer krijgen we niet ��n maar twee Belgische rijders achter het stuur. Eric Van de Poele, recentste winnaar, krijgt inderdaad het gezelschap van Vincent Vosse, die zijn officieel debuut achter het stuur van de Italiaanse machine zal vieren. Helemaal nieuw is de Maserati natuurlijk niet voor Vosse, want hij testte de auto al uitgebreid op Mugello.

 

In het kamp van de Corvette ligt ongetwijfeld ook voor Anthony Kumpen en Bert Longin een hoofdrol weg. Bij GLPK hebben ze de C5R namelijk ingeruild voor een C6R van de jongste generatie: een type dat in de 24 Uren van Le Mans de Aston Martins klopte en zo de tweede overwinning op rij liet optekenen. In Francorchamps zullen de betrokken partijen ons dus andermaal op een boeiend duel vergasten.

 

Behoudens een verrassing moeten we dit jaar geen Ferrari verwachten in de koninginneklasse. Een afwezigheid die ruimschoots wordt gecompenseerd door de teruggevonden snelheid van de Saleen: de machine van Zakspeed maakt dit seizoen inderdaad grote indruk.

Spelen de Ferrari’s niet meer mee in de GT1, dan drukken ze zonder twijfel hun stempel op de GT2. De nieuwe F430 is inderdaad een machine met groot potentieel. De Porsches kunnen zich maar beter schrap zetten.

 

Daarmee is een beeld geschetst van het deelnemersveld, met naast de FIA GT (Groep 1), de Nationale GT (Groep 2) en de Single Make Series (Groep 3), een categorie voor de GT’s uit merkencups. Bij de jongens achter het stuur zien we een paar echte toppers, zoals Mika Salo, Michael Bartels, Karl Wendlinger, Bas Leinders, Christophe Bouchut of ene Fran�ois Duval.

 

Ook al een traditie in Francorchamps: het spectaculaire voorprogramma. Deze keer wordt het publiek inderdaad vergast op een zeer stevige affiche met het jonge maar nu al zeer hoog aangeschreven FIA GT3 European Championship, een race met meer dan 40 indrukwekkende machines die ondanks een eerder beperkte tuning zeer snel uit de hoek komen;
de World Series by Renault, krachtige eenzitters met een motor van 3,5 liter, met een mooie Belgische delegatie (D’Ambrosio, Franchi en het team KTR);
de Lloyds TSB Insurance British Formula 3 International Series, met onder andere ene Bruno Senna, neef van de onvergetelijke Ayrton;
de Trofeo Audemars Piguet Maserati met �gentlemen drivers die altijd tot het uiterste gaan.

Het indrukwekkende raceprogramma mag ons niet laten vergeten dat de Proximus 24 Hours of Spa in de eerste plaats een groot volksfeest is. Ook dit jaar wordt veel aandacht besteed aan animatie en nevenprogramma’s: verkiezing van Miss 24 Hours, heteluchtballons, Dinner in the Sky, Dance Night… In het 24 Hours Village zal er inderdaad voor elk wat wils zijn, en vooral voor alle leeftijden. Toegang daar is donderdag en vrijdag trouwens gratis. Maar eerst is er woensdag uiteraard de parade van de deelnemers, in het centrum van Spa. Een unieke gelegenheid om de jongens met hun glimmende machines van dichterbij te bewonderen.

 

Voor meer inlichtingen, timing, deelnemers, tickets: surf naar www.proximus24hours.com

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *