Monteiro in de nieuwe Midland F1Tiago Vagarosa da Costa Monteiro is geboren op 24 juli 1976 in Oporto, Portugal. Ondanks het meestal standaard is, begon Monteiro zijn autosportcarri�re niet met competitiekarting (net als Villeneuve, Doornbos, Irvine, Hill en nog enkelen). Hij was al twintig jaar oud, wat vrij oud is voor een beginnend coureur, toen hij deelnam in de Franse Porshe Carrera Cup. Monteiro had de smaak meteen te pakken en jaar later werd hij kampioen in de B-Cup met vijf overwinningen. In 1998 stapte hij over naar de ��nzitters en werd twaalfde in het Frans Formule 3-kampioenschap. Het jaar nadien won hij ��n race in dezelfde klasse en nam hij deel aan de endurance race van de 24uur van LeMans. In eigen land won Monteiro de Internationale Formule Renault-finale in Estoril. In 2000 werd hij tweede in het Frans Formule 3-kampioenschap en in de Korean Formula 3 Grand Prix, en werd hij negende in de Macau Formula 3 Grand Prix. In 2001 won hij vier races in het Frans Formule 3-kampioenschap en werd hij daar opnieuw tweede. Ook won hij twee races in het Frans GT-Kampioenschap en in het Formule France-kampioenschap. In 2002 nam hij de overstap naar het Formule 3000-kampioenschap, waar hij dertiende werd. In Europa leek zijn carri�re vast te lopen en Monteiro stak de Atlantische Oceaan over, om na een seizoen Champ Cars opnieuw naar Europa te komen. Hij koos voor de World Series by Nissan, en dat was geen slechte keuze. Het kampioenschap was een van de belangrijkste in Europa geworden en verdrong stilaan de Formule 3000 als opstap naar de Formule 1. En met succes: Monteiro eindigde tweede en mocht verschillende malen een Formule 1-wagen van Minardi uit proberen. Jordan, intussen bijna failliet en dus op zoek naar coureurs die wat konden racen en liefst natuurlijk ook geld meebrachten, contacteerde Monteiro voor het nieuwe seizoen.

Op 6 maart stond Monteiro aan de start in een Jordan-Toyota. Dankzij de half verregende kwalificatie kan hij starten vanaf een 14de plaats, in de race zelf finisht hij echter op een 16de plek. Na Australi� begint Monteiro er wat in te komen en zijn prestaties verbeteren stelselmatig. Zijn beste prestatie in de eerste acht races van het seizoen is een tiende plaats in Bahrein en Canada. En toen kwam Indianapolis. Amper zes wagens verschenen aan de race, waardoor Monteiro zowieso al zeker was van punten. Monteiro reed de race uit en versloeg zowel zijn teammaat Karthikeyan als beide Minardi�s, waardoor hij naast de twee Ferrari-coureurs op het podium komt te staan. Monteiro viert wel op het podium, in tegenstelling tot al de rest. Na USA komt hij opnieuw met beide voetjes op de grond met een dertiende plaats in Frankrijk, gevolgd door tweemaal een zeventiende plaats. Nog ��nmaal laat hij zich positief tonen, in Spa-Francorchamps eindigd hij als achtste en behaald zijn eerste echte puntje in de Formule 1. Ook mag hij een record op zijn naam schrijven. De Portugees zet een recordreeks van aantal finishes op rij neer als debutant. Pas in de 16de race valt hij voor het eerst uit door een kapotte motor in Brazili�. Monteiro finisht 16de in het kampioenschap met zeven punten.

Debuut in de Formule 1    :  6 maart 2005, Grand Prix van Australi�, Jordan-Toyota

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!