Gisteren kon ik jullie een wild gerucht c.q. hersenspinsel voorschotelen; Door de woorden van Nico Rosberg werd Brawn’s eerdere verklaring, dat Mercedes totaal geen weet had van Pirelli’s bedoelingen met de testsessie na de Spaanse GP, enigszins ondermijnt.

Volgens Rosberg moest dat ook, anders had de coureur de technici van Pirelli niet van waardevolle feedback kunnen voorzien.

Men verwachtte dat Rosberg [opvallend] loslippig te zijn geweest, op commando [teamgenoot Lewis Hamilton zwijgt vooralsnog in alle talen omtrent de kwestie]. Mercedes [lees Niki Lauda, FR] zou zo Ross Brawn willen opofferen, indien het tot een straf voor het equipe komt en daarmee de weg vrij willen maken voor Paddy Lowe.

Met Lauda, Wolff en Brawn zitten er al heel wat kapiteins op de Mercedes-boot. Terwijl de Duitsers onlangs nog te kennen gaven, hoe men de taakverdeling van oa. Lowe zou omschrijven. Als Ross Brawn uit de weg is, dan hebben de ‘decision makers‘ bij Mercedes weer wat lucht. Immers zou de positie van Ross al sinds de winter ter discussie staan. Toen werd Wolff aangetrokken, en het rumoer werd luider toen Lowe een contract onder de neus geschoven kreeg.

Op de FIA-persconferentie in Canada neemt Ross Brawn nu zijn verantwoordelijkheid voor alle ophef, doch ontkent de Brit dat zijn positie in gevaar is, mocht Mercedes schuldig bevonden worden. Het was mijn beslissing om de test te doen, dat is een feit., zo begint de geplaagde teambaas.

Ross Brawn wilde niet dieper ingaan over de reden, waarom men dacht dat het prima was om met de auto van 2013 te testen. Ik denk dat we de test niet zouden hebben gedaan, als we niet geloofden dat we de tests voor Pirelli mochten doen. Wanneer we voor het tribunaal staan zullen jullie de antwoorden en redenen beter kunnen beoordelen.

Het is naïef om te geloven dat we 1000 km zouden hebben gereden verspreid over drie dagen in Barcelona, zonder dat iemand het te weten zou zijn komen. Daarom is het raar dan men blijft spreken van een ‘geheime test’.

Ross Brawn voegde eraan toe: Integriteit is belangrijk voor ons en voor Mercedes. Als de feiten duidelijk worden, kunnen mensen een betere beoordeling van de situatie te maken., aldus de teambaas die de zitting met vertrouwen tegemoet ziet.