Alain Marie Pascal Prost werd op 24 februari 1955 geboren te Saint-Chamond. De rivaliteit tussen Prost en de Braziliaan Ayrton Senna in seizoen 1988 en 1989 bij McLaren wordt door vele fans gezien als een van de meest interessante gevechten tussen coureurs die beiden duidelijk een klasse beter waren dan de concurrentie.

Het zag er niet naar uit dat de jonge Alain ooit in een raceauto zou stappen, want als jong ventje was de Fransman gek van voetbal. Maar een ritje in een huurkart op vakantie veranderde alles. Al gauw werd er een kart gekocht en begon een opmars richting de top van de autosport.
Een wilde opmars, want Prost was niet altijd de bedachtzame coureur geweest zoals men hem later kende. Ook Prost reed van tijd tot tijd zijn auto’s gewoon helemaal plat.

Zonder te diep in te gaan op mans carrière, want daarover is al veel geschreven, leerde Alain Prost als teamgenoot van Niki Lauda een harde les in het seizoen van 1984. Ondanks dat Prost de snellere was, bleek Lauda met zijn ervaring een half puntje te sterk te zijn. Alain won vervolgens in 1985 en 1986 het WK.

De les? Pure snelheid is geen noodzaak in de Formule 1.

En zo werd de woeste voorganger van Romain Grosjean de man zoals we hem daarna kennen; ‘Le Professor‘ werd geboren. Die ‘professor’ had het moeilijk tegenover de devote en meedogenloos snelle Ayrton Senna, die vaak zich kon verliezen in details rond de auto.

Maar met name de Japanners van Honda waren dol op de toewijding van de Braziliaan, dus voelde Prost zich niet meer gesteund. Intussen pakte Prost op Suzuka 1989 nog wel op een dubieuze manier zijn derde titel.

Bij Ferrari werd hij als de grote Messias binnen gehaald, maar verdronk hij –net als Fernando Alonso recent– in de poel des verderf vol politiek gekronkel. Hoewel Alain Prost wel succesvol was met de matige Ferrari, werd er geen WK gewonnen. Daarvoor moest Prost een jaar geduld hebben.

Want daarna kwam er een stoeltje vrij bij het destijds dominante team van Sir Frank Williams. Om een herhaling van 88-89 te voorkomen, eiste Prost inspraak op de invulling van het tweede stoeltje. Hierdoor werd Senna gedwongen om zélf een jaar te wachten –bij het team van McLaren dat toen Honda zag vertrekken– voordat hij met de beste auto van de grid kon rijden.

En zo won Prost in seizoen 1993 zijn vierde en laatste WK-titel.

Ook trachtte de Fransman vanaf 1997 succes te boeken als teameigenaar van zijn eigen F1-renstal. Maar zelfs een overwinning zat er niet in en Prost Grand Prix hield in 2002 het voor gezien.

Tegenwoordig is Alain Prost mede-eigenaar van de e.dams Formula E team en begeleidt hij zijn zoon Nicolas.

Eerder verschenen op de blog van de auteur. Bron foto’s frankyremtlaaaat.wordpress.com