Volgend weekend is het zo ver, de meest magische 24uur endurancerace is opnieuw toe aan zijn jaarlijkse editie. De grote vraag is wie er na afgelopen jaren de Audi’s kan verslaan. De Duitse constructeur heeft er intussen vier zeges op rij opzitten. Vorige twee jaren was het zelfs met een dieselmotor, veel gebruiksvriendelijker en minder tankbeurten. Strategisch voordeel, laat ons het maar kort samenvatten. Peugeot kwam dicht in de buurt maar de Fransen kwamen net iets te kort. Ook zij zullen dit jaar een dieselmotor istalleren in hun 908 HDI.

Dit jaar komt Audi opnieuw met een nieuw concept; biodiesel. De drie wagens die Audi gaat inzetten zou daardoor 90% minder CO2 moeten uitstoten dan de gewone diesels, laat staan de niet-dieselwagens. De wagens die Audi voorbije jaren inzette haalden ruim 650pk en werden voortgedreven op synthetische diesel gemaakt van natuurlijk gas dat omgezet werd naar vloeistof.

Dit jaar heeft Royal Dutch Shell, zij die de biobrandstof aan Audi leveren, voor een nieuw concept gezorgd. Afvalhout en andere grondstoffen moeten nu voor een proces zorgden waarbij zogenaamde biomassa wordt omgezet naar vloeistof. Afgelopen weekend werden de eerste, en naar eigen zeggen ook succesvolle, tests afgelegd.

By peter