De safety-car veroorzaakte vorige zondag in Monaco enkele problemen, met alle gevolgend van dien voor Michael Schumacher. De Duitser gooide tijdens de laatste saeftycarronde immers de remmen dicht, terwijl Juan Pablo Montoya net optrok om z’n motor wat op te warmen. Montoya ramde Schumi, en die laatste brak z’n voorwielophanging door tegen de muur te knallen.

Dat moet nu maar eens gedaan zijn, vindt ook de FIA. Racedirecteur Charlie Whiting heeft een systeem bedacht om het vertrekken en rijden van de safety-car veiliger te laten verlopen. Deze nieuwe regulering werd in de vorm van een brief naar de 10 teams gestuurd, eerder dit weekend.

“Na de race in Monaco werd het duidelijk dat sommige wagens tijdens het uitrijden van de safety-car duidelijk veel te snel reden gezien de toenmalige condities,”

meldde de brief van de FIA.

“Om te verzekeren dat de wagens op een veilige en consistente manier rijden tijdens de ronde dat de safety-car weer binnenkomt, zullen de lichten op de wagen uitgeschakeld worden als hij de pits inrijdt.”

Dit staat tegenover het feit dat de lichten op de pace-car al bij het begin van de laatste ronde uitgingen voordat deze nieuwe regels ingevoerd werden. Zodoende wisten de rijders allemaal dat het tijd was om banden, remmen en motor weer op te warmen om te gaan racen. En dat had natuurlijk zo z’n gevolgen in de vorige race, maar ook in het verdere verleden.

En dan is er nog de grote pitstopactiviteit wanneer de safety-car net de baan op komt gereden. Dan wordt er immers massaal getankt en nieuwe banden gemonteerd, om daarna meteen weer aan te kunnen sluiten bij het pak, zodat het tijdverlies minimaal is.
Maar ook daar komt verandering in. De uitgang van de pitstraat wordt immers afgesloten terwijl de safety-car buitenkomt, behalve voor de rijders die reeds in de pits stonden voor de SC-situatie. Pas als alle rijders weer traag en achter mekaar rijden, zal het pitten weer mogeijk worden.

 

“Wanneer het bericht “safety car is deployed” (safety-car komt buiten) op de schermen verschijnt, zal de uitgang van de pits gesloten worden voor alle wagens behalve diegenen die op dat moment al in de pits zijn. De pitstraat zal gesloten blijven totdat de safety-car passeert met alle wagens duidelijk in ��n lijn erachter.”

 

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter