World Motor Sport Council besluit regels toch aan te passen

De bazen in de Formule 1 wereld hebben besloten om de veelbesproken regels voor de zaterdagse kwalificatiesessies toch door te drukken, zo meldt http://www.bbc.co.uk/sport/formula1 zojuist.

Hoewel Sergio Marchionne gisteren nog zinspeelde op een veto, is zojuist bekend geworden, dat met ingang van de GP van Australië de nieuwe regels onverkort worden toegepast, zo melden bronnen van BBC.

Dat betekent, dat de WMSC suggesties om Q3 ongewijzigd te laten naast zich neer legt, naar verluid in verband met de angst, dat de kwalificatie dan als een nachtkaars uit zou gaan, immers, de verplichting voor de rijders het tot het eind samen uit te vechten zou dan vervallen.

Eerder zei FOM baas Bernie Ecclestone, dat het niet ging lukken de tijdwaarneming op tijd aan te passen. Diverse zegslieden spraken Ecclestone op dat punt tegen en inmiddels heeft zijn organisatie ook bevestigd dat het gaat lukken de systemen voor Melbourne aan te passen.

Nieuwe regels

De nieuwe kwalificatie zal na een aantal minuten waarin alle rijders de gelegenheid krijgen een of twee keer een fast lap neer te zetten een afvalsysteem kennen, steeds moet dan de langzaamste na 90 seconden de baan verlaten.

De eerste sessie (Q1) duurt 16 minuten en kent 7 afvallers.

Q2 duurt 15 minuten en kent ook 7 afvallers.

Dan blijven er 8 auto’s over die Q3 rijden in 14 minuten.

De rijders uit Q3 zijn verplicht de race de volgende dag te starten op dezelfde banden als ze hun snelste ronde in Q2 zijn geëindigd op zaterdag.

Tegenstand

Veel rijders spraken zich uit tegen de regelverandering.

Zij zagen de nieuwe regels als te gecompliceerd voor het publiek en ook in verband met de angst, dat het einde van de kwalificatie niet spannend zal zijn omdat de rijders hun snelste banden eerder in de sessies al hebben gebruikt en daardoor hun tijden niet zouden kunnen verbeteren in de slotfase.

Geef hier je mening over de nieuwe regels:


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!