De FIA presenteerde deze week de voorlopige deelnemerslijst voor het Formule 1 seizoen 2019. Het is een line up die veel verschuivingen kent ten opzichte van 2018. Wij lopen samen met u de volledige entry list nog eens rustig door.

Mercedes AMG Petronas Motorsport
Mercedes verschijnt in 2019 aan de start met een ongewijzigde line up. Wereldkampioen Lewis Hamilton (44) mocht logischerwijs aanblijven en ook ‘wingman’ Valtteri Bottas (77) zien we in 2019 terug in het zilver. Bottas verklaarde na afloop van het seizoen 2018 dat hij zijn slechtste seizoen ooit had gereden. In 2019 zal hij dus meer indruk moeten maken op de teamleiding in Brackley. Esteban Ocon werd namelijk gepresenteerd als test- en reserverijder. Dat hij het op termijn moet overnemen van Bottas is geen geheim.

Scuderia Ferrari Mission Winnow
Ferrari komt aan de start met een aangepaste teamnaam. De Italianen hebben de naam van de nieuwe campagne van Philip Morris, Mission Winnow, aan de teamnaam toegevoegd. De logo’s van het project waren in de laatste races van 2018 al groot op de bolides te zien. Op het rijdersfront komt Charles Leclerc (16) het team versterken. Hij vervangt Kimi Räikkönen en heeft als hoofdtaak om Sebastian Vettel (5) tot grotere hoogtes te stuwen of zelfs te overklassen. De komst van Leclerc is opvallend, want Ferrari staat nou niet bepaald bekend als een team dat piepjong talent in de auto zet.

Aston Martin Red Bull Racing
Nadat Daniel Ricciardo in de zomerstop zijn ‘shock’ overstap naar Renault bekend maakte moest Red Bull op zoek naar een andere coureur naast Max Verstappen (33). Het team vond uitkomst in haar eigen talentenpool en promoveerde Pierre Gasly (10) naar het hoofdteam om naast Verstappen eindelijk weer eens de wereldtitel naar Milton Keynes te halen. Nieuwe motorleverancier Honda moet hier ook een aandeel in krijgen.

Renault F1 Team
De meest verrassende overstap van het silly season kwam toch wel uit de hoge hoed van Renault. Het team uit Enstone wist wonderwel Daniel Ricciardo (3) binnen te halen om de teamgenoot van Nico Hülkenberg (27) te worden. De overstap leverde veel gefronste wenkbrauwen op. Maar was dat ook niet het geval nadat Lewis Hamilton naar Mercedes vertrok?

Rich Energy Haas F1 Team
De grootste verandering bij het Haas F1 team is de toevoeging van een heuse titelsponsor. Het team wist Rich Energy te strikken als sponsor, en daarmee kan de livery voor volgend seizoen sterk gewijzigd worden. Op het coureursfront zijn er geen veranderingen. Kevin Magnussen (20) en Romain Grosjean (8) zullen ook volgend jaar het rijdersduo vormen.

 

McLaren F1 Team
Een team dat nog altijd geen titelsponsor heeft is McLaren. Het voormalige grootmacht kwakkelt en vooralsnog is er geen groot merk dat zijn naam als titelsponsor aan het team wil binden. Wel staat het team in 2019 met twee nieuwe coureurs aan de start, en dat is voor het eerst sinds het omstreden seizoen 2007. Carlos Sainz Jr. (55) volgt zijn held Fernando Alonso op in Woking en hij krijgt daarbij gezelschap van debutant Lando Norris (4).

Racing Point F1 Team
Racing Point F1 Team is het team op de deelnemerslijst dat nog voor het seizoen 2019 haar naam gaat veranderen. Wat dat precies zal zijn blijft nog even een verrassing. Sergio Perez (11) zal beginnen aan zijn zesde seizoen bij het team uit Silverstone en wordt daarbij vergezeld door Lance Stroll (18). Dat Stroll over zou komen naar het team dat is aangekocht door zijn vader was geen geheim, maar toch was de Canadees de laatst bekend gemaakte coureur voor de grid van 2019.

Alfa Romeo Sauber F1 Team
Het team van Sauber staat in 2019 sterk aan de start. Dat zijn althans de verwachtingen. Het team zit in de lift sinds 2018 en heeft met voormalig wereldkampioen Kimi Räikkönen (7) en Antonio Giovinazzi (99) een veelbelovend rijdersduo in huis gehaald. Met de steun van Alfa Romeo moet het team de stijgende lijn van 2018 voort kunnen zetten.

Red Bull Toro Rosso Honda
Red Bull heeft van Toro Rosso zo langzamerhand het afvoerputje gemaakt van haar eigen talentenprogramma. In 2018 mocht Brendon Hartley het proberen in de F1 naast ‘vers’ talent Pierre Gasly. Nu Hartley te licht bevonden is, en Dan Ticktum nog niet genoeg punten heeft voor zijn superlicentie heeft Toro Rosso maarliefst twee coureurs die al eerder de laan uitgestuurd waren terug gehaald. Daniil Kvyat (26) krijgt zijn derde (!) kans bij Toro Rosso. Hij wordt gekoppeld aan Formule 2 race winnaar Alexander Albon.

Williams Racing
Een volledig nieuwe line up vinden we ook bij Williams. Robert Kubica (88) mag eindelijk zijn rentree in de sport maken. Nadat hij in 2010 (!) zijn laatste race reed. Hij is de ervaren kracht naast debutant en Formule 2 kampioen George Russell (63). Het duo moet het magere jaar met Lance Stroll en Sergey Sirotkin doen vergeten. Met het wegvallen van titelsponsor Martini heeft het team het financieel wel een stuk moeilijker gekregen.