Enkele dagen geleden schreven wij dat de Health and Safety Executive [HSE] Manor Marussia niet zal vervolgen voor het ongeluk waarbij ontwikkelingscoureur Maria de Villota zwaargewond raakte. De nabestaanden van de Spaanse vinden dat er teveel vragen onbeantwoord blijven en zijn bereidt de gang naar de rechter te maken.

De BBC deed een verzoek via de ‘wet openbaarheid van bestuur‘, waarmee een overheidsinstantie kan worden gemaand meer informatie te geven omtrent een casus.

Uit onderzoek was gebleken dat De Villota hard remde aangezien de wielen blokkeerden, doch zou de motor in een ‘idle control system‘ zijn blijven hangen. Dat systeem moet voorkomen dat de semi-automaat de motor als dusdanig wurgt, zodat het niet kan uitvallen.

Pogingen van Maria de Villota om te ontkoppelen en de bak in neutraal te zetten werkten niet, maar Marussia liet weten dat er niets mis was met de auto.

Maria vertelde eerder aan het team dat de koppeling niet gebruikt kon worden als het stuur maximaal gedraaid was. Dat klinkt raar, maar misschien dat ze bedoelde dat zij de koppeling niet kon bedienen bij een maximale uitslag van het stuur? In dat geval had Marussia enkele aanpassingen moeten uitvoeren voor haar ontwikkelingscoureur.

Maar de familie De Villota richt zich meer op overige omstandigheden, waarbij ze vooral de vrachtwagen en haar geopende laadklep op de korrel hebben. Verder zou Maria te weinig informatie hebben doorgekregen van het team. Op het vliegveld waar de test plaatsvond, werd haar niets uitgelegd over de procedure.

Een engineer gaf enige instructies, maar niet over welke versnelling ze moest selecteren bij terugkomst in de tijdelijke pitstraat.

Het team ging uit van eerdere ervaringen van de dame, die ook voor Lotus had getest. Doch zijn de verschillen in de auto’s als dusdanig dat een summiere begeleiding nodig is, als de coureur in kwestie geen ervaring met de betreffende auto heeft.

Op basis daarvan vinden de erven De Villota dat Marussia, thans Manor F1, destijds enigszins nalatig is geweest en wordt de mogelijkheid voor een rechtszaak bestudeerd.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!