De laatste race op Europees terrein zit erop.

Net als in Spa was de winnaar (helaas) na de eerste paar bochten al bepaald. Nog even leek het spannend te worden nadat Alonso de koppositie overnam gedurende een pitstop van de regerend wereldkampioen. Het was de Spanjaard er alles aan gelegen om een voorsprong op te bouwen voor zijn eigen pitstop. Zijn gedrevenheid om afstand te nemen bleek teveel te zijn voor de Pirelli’s.

Alonso kwam met een achterstand van ruim 10 seconden de baan weer op en vanaf dat moment kwam de zege voor Vettel nimmer meer in gevaar. Spannender waren de gevechten achter de top. Zowel Räikkönen als Hamilton streden voor wat zij waard waren en hun strijd leverde dan ook prachtige beelden op.  Uiteindelijk waren het Vettel, Alonso en Webber die het ereschavot betraden. Het veld kende slechts twee uitvallers, te weten Paul di Resta (Force India) en Jean-Eric Vergne (Torro Rosso). Een rondje langs de teams leerde ons het volgende;

Ferrari:

De trotse Italianen zagen hun geliefde team lange tijd vooraan mee strijden wat resulteerde in een podiumplaats voor Fernando Alonso. Ferrari haalde wellicht de maximale score binnen met een tweede plaats voor Alonso en een zeer verdiende vierde plaats voor Felipe Massa.

Red Bull:

Het begint een eentonig verhaal te worden. De suprematie van Red Bull duurt voort. In de aanloop naar de race bleek Sebastian Vettel andermaal de snelste coureur van het veld te zijn. Ondanks zijn tweede plek na de kwalificatie moest Mark Webber een positie toegeven maar eindigde de race op een keurige derde plaats.

Mercedes:

De Duitsers hadden zich een ander weekend voorgesteld. Waar de afgelopen Grand Prix’ het team het voortouw nam, toonde de kwalificatie de eerste haarscheurtjes dit weekend. Ondanks alle goede wil en inzet moest het team genoegen nemen met een 6e en 9e eindklassering (Rosberg/Hamilton).

Lotus:

Een wisselvallig weekend voor het team uit Enstone. De kwalificatie verliep uitermate teleurstellend met een 11e en 13e startplek. Kort na het groen liep Raikonen ook nog eens schade op aan zijn voorvleugel en zag zich gedwongen tot een vroege pitstop. Deze terugval resulteerde uiteindelijk toch nog in de 11e positie. Grosjean deed het iets beter en eindigde als 8e toch nog in de punten.

McLaren:

De weg naar boven leek te zijn ingeslagen. Het zal menig liefhebber aan het hart gaan, maar ook dit weekend bleken zowel Button als Perez geen ijzer met handen te kunnen breken. Onlangs maakte het team bekend geen podium in 2013 meer te verwachten. Een conclusie die wij helaas moeten delen na de 10e en 12e eindklassering.

Scuderia Torro Rosso:

Het team mag zich stilaan “Best of the Rest” gaan noemen. Na een uitstekende kwalificatie met beide rijders in de top 10 kwam STR ook goed uit de startblokken. Ricciardo was uiteindelijk goed voor de 7e positie(tevens zijn startplaats), helaas voor Vergne hield zijn race na 35 rondes op wegens een opgeblazen motor.

Force India:

Ook dit weekend leek de pechduivel mee te rijden. De kwalificatie verliep teleurstellend en tot overmaat van ramp ging Paul di Resta (naar het zich aan liet zien) opzichtig in de fout. Adrian Sutil kon geen potten breken en moest genoegen nemen met de 16e plek.

Sauber:

Eindelijk positief nieuws bij Sauber. Nico Hulkenberg startte vanaf de 3e positie en finishte uiteindelijk op een keurige 5e positie. Hulkenberg was een van de smaakmakers van het weekend, teamgenoot Gutierrez was goed voor de 13e stek.

Williams:

Het bij velen geliefde team beleefde andermaal een moeilijk weekend. De voormalig wereldkampioen moest het doen met een 14e en 15e eindklassering voor rijdersduo Maldonado en Bottas.

Caterham:

Het team van Guido van der Garde lijkt met minimale inzet toch tot relatief grootste dingen in staat. Zowel in de kwalificatie als gedurende de race bleef het directe concurrent Marussia wederom voor.

Marussia:

Ja, Marussia. Ze reden weer mee. Ik zou graag iets positiefs zeggen. Een gebrek aan zowel financiële mogelijkheden als talent lijken de bottleneck te zijn. Het zou mooi zijn als het team in 2013 nog de strijd aan kon gaan met Caterham.

Tot slot…..

Terwijl wij nog nagenieten van Monza en de immer aanwezige Tifosi, pakt het Formule 1 circus de koffers weer in en vertrekt richting Singapore. Zal de Aziatische kalender wederom prooi blijken voor Red Bull of gaan wij wellicht nog een verrassing zien in de vorm van Ferrari of Mercedes? De tijd zal het leren…….