We hebben in Europa al een overvloed aan raceklassen en vanaf 2010 komt daar nog eentje bij; de GP3. De organisatoren van de GP2 Series maakten vrijdag bekend dat ze hun eigen opstapklasse gaan oprichten. Daarmee reageren de organisatoren precies één dag na de bekendmaking van het nieuwe FIA Formula 2-kampioenschap dat volgend jaar al van start gaat. Voordien werd aangenomen dat de Formula Master, vorig seizoen nog gewonnen door onze landgenoot Jérôme d’ Ambrosio, gewoon hernoemd zou worden naar GP3. Dat is dus niet het geval, het wordt een compleet nieuw kampioenschap met wagens die 250pk bezitten en een 2.0 liter-motor zullen hebben.

“Het chassis, de motor en de banden zullen bepaald worden nadat we met alle mogelijke constructeurs hebben gepraat die hun interesse toonden in de GP3,” zo zegt een verklaring van GP2-baas Bruno Michel. “De filosofie achter de GP3 Series zal gelijk zijn aan de GP2 in verband met de prestaties van de wagen, de kosten, de show, de veiligheid en de trainingen. Zo kan men zich uitstekend voorbereiden om in de GP2 aan de slag te gaan. Natuurlijk wordt alles wel aangepast aan het niveau van de GP3. We gaan er voor zorgen dat deze klasse even succesvol wordt als de GP2 en zo willen we meer jongeren de kans geven om een stapje verder te zetten. We kijken al uit naar 2010!”

Ook Bernie Ecclestone, de oprichter van de GP2 Series, gelooft in het succes. “Na het geweldige succes van de GP2 Series, geloof ik dat de GP3 een mogelijkheid zal zijn voor coureurs, engineers en mechaniciens om een mooi palmares bijeen te rapen om hun weg naar de Formule 1 te vinden. Ik wens hen alle succes toe.”

By peter