Robert Doornbos heeft het Formule 1 seizoen 2005 be�indigd met een 14e plaats in de door Fernando Alonso gewonnen Grand Prix van China. In de laatste race van het Minardi F1 Team reed Doornbos een scherpe race waarin hij zijn teamgenoot de baas was en gevechten aan kon gaan met beide Jordans en Jacques Villeneuve.

Omdat zowel Christijan Albers en Michael Schumacher vanuit de pitstraat starten en Narain Karthikeyan nog voor de start moet tanken, komt Robert Doornbos in de eerste ronde als zeventiende door. In de beginfase van de 56 ronden tellende race passeert Schumacher echter al snel Doornbos, waardoor de 24-jarige Nederlander in 18e positie richting zijn eerste pitstop rijdt. Nadat Doornbos zijn eerste stop heeft gemaakt in ronde 18, neutraliseert de safety-car de race omdat er een putdeksel los is geraakt.

F1 Robert Doornbos    De herstart die volgt in ronde 24 wordt door Doornbos goed aangegrepen als hij kans ziet zowel Tiago Monteiro als Jacques Villeneuve in te halen. Vanuit de 15e positie gaat de Rotterdammer op jacht naar de voor hem liggende Narain Karthikeyan. Lang hoeft Doornbos niet te jagen, want slechts vijf ronden later crasht de Indi�r waardoor de safety-car voor de tweede maal moet uitrukken. Samen met zijn team maakt Doornbos de beslissing om zijn tweede en laatste pitstop te maken daar de race reeds halverwege is. Door de uitval van Takuma Sato en een probleem bij Jarno Trulli in de laatste ronden finisht Doornbos de laatste race van het Minardi F1 Team op een verdienstelijke 14e positie.

Doornbos: “Het voelt top om het seizoen goed af te sluiten en ik ben trots de laatste race voor Minardi op een 14e plek gefinisht te hebben. Je bent namelijk zo goed als je laatste race en vandaag kon ik zelfs vechten met Villeneuve en Pizzonia. Gedurende het seizoen heb ik veel geleerd en ook vandaag was daar een voorbeeld van. Na beide safety-car situaties kon ik op koude banden een aantal Michelin-rijders aanvallen en inhalen. Ook mijn rondetijden waren heel constant. Een topafsluiter dus van 2005!”

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter