Erg verheffend was het allemaal niet vandaag. Zoals wel vaker in de geschiedenis blonk de meest prestigieuze grand prix van het seizoen weer eens uit in saaiheid. Een paar koppen koffie waren nodig om wakker te blijven na een (te) late zaterdagavond met iets teveel bier en een slaapverwekkende zondagsrace. Maar dat lukte gelukkig. Bij de finish bleek Jenson Button weer eens de snelste. Hij maakte andermaal optimaal gebruik van een uitstekende Brawn Mercedes. Dat is ook wat hem nog wel eens wordt verweten: zijn auto is top, maar hijzelf niet. Zo langzamerhand moet de vriendelijke Brit zich af gaan vragen wat hij nog meer kan doen.

Want niemand zal ontkennen dat met een mindere wagen Button geen 5 uit 6 zou hebben gescoord. Maar als we in alle eerlijkheid kijken naar de Brit kan er weinig anders worden geconcludeerd dan dat hij gewoon uitstekend presteert. Na een flink aantal mindere seizoenen in mindere wagens, lijkt Button eindelijk zijn belofte in te lossen. En het is niet alléén de wagen die daarvoor zorgt. Daarvoor rijd Button simpelweg te sterk. Ook in Monaco werd teamgenoot Rubens Barrichello weer naar huis gereden. De Braziliaan die zo krampachtig probeert om het eeuwige stempel van ‘tweede rijder’ af te schudden, bevestigd keer op keer op de baan dat hij dat juist precies wél is.

Indrukwekkend was vooral de eerste stint van Button. Hij maakte het verschil toen de supersofts minder werden en Barrichello verder terugviel. Button bleek beter en vooral zuiniger om te kunnen gaan met het rubber dan zijn ervaren teamgenoot. En dat is knap. In de rondes waarin Barrichello worstelde met de banden onder zijn Brawn, leken de banden onder de identieke Brawn van Button nog prima in orde. Het gat tussen de twee steeg in een paar rondes tijd naar een onoverbrugbaar verschil. In die rondes toonde Button dat hij wel degelijk een formidabel coureur is. Een echte topper? Hmm, moeilijk. Maar hij hikt er zeker tegenaan. Hij liet ook vandaag weer zien dat er maar weinig rijders in dit veld beter en consistenter zijn dan de Brit.

En verder? Verder eigenlijk niets. Een worstelende Lewis Hamilton zal voor een bescheiden glimlach hebben gezorgd bij de McLaren haters. Een voorzichtige Ferrari revival, waar Raikkonen vooropging in een degelijke 3-4 finish, zal voor een al even bescheiden glimlach bij de tifosi hebben gezorgd. Vettel was de teleurstelling dit weekend. Voor een jonge hond is hij normaal gesproken opvallend foutloos, maar vandaag helaas niet. Hij maakte een typische Monaco-fout. Alonso en Webber pakten onopvallend wat bruikbare puntjes. Rosberg had een leuke actie die hem langs Massa en aan een uiteindelijke 6e plaats hielp. En Bourdais zal tevreden zijn met een verdienstelijke 8e plek.

Met Ferrari reeds genoemd als grootste stijgers, kunnen we concluderen dat de dalers van de week de mannen van Toyota zijn. Enkele weken geleden dacht Trulli in Bahrein nog aan een zege na een mooie pole. De Toyota was competitiever dan ooit. Maar dit weekend was het nog langzamer dan de Force India’s. Zelden een team in zo’n korte tijd zo ver zien terugvallen. Voor BMW geldt dat niet. Dat team is het héle seizoen al de weg kwijt. Vorig seizoen was Robert Kubica nog een uitdager voor de titel, dit seizoen is het helemaal niks. Ook in het prinsendom was het weer beschamend wat het Duitse fabrieksteam liet zien. Forse veranderingen verwachten ze voor de grote prijs van Turkije. Afwachten wat dat ze gaat brengen.

Voor de Formule 1 wereld is de spanning in de titelstrijd eigenlijk al voorbij, tenzij er gekke dingen gebeuren. Jenson Button is de aanstaande kampioen, zo lijkt het. Brawn is het beste team, met de beste auto en een foutloze en snelle rijder aan het stuur. De spanning zal zich de komende weken voornamelijk afspelen buiten het circuit. Daar waar de machtstrijd tussen de FIA en de FOTA zich afspeelt. Een strijd die mede bepalend is voor de toekomst van de Formule 1. Veel wordt er geroepen door beide partijen. Vaak nogal kinderachtig en soms zelfs genant. Ferrari dreigt met een vertrek maar Max doet dat af als ‘niet belangrijk’. Wat er ook wordt geroepen in de pers: de FIA heeft de teams nodig en de teams hebben de FIA nodig. Als ik dat snap, zouden zij dat zelf zeker moeten snappen.