Voormalig Formule 1-teambaas Gian Carlo Minardi was te gast bij de afgelopen Grand Prix. De 66-jarige Italiaan, die voor aanvang van seizoen 2001 zijn renstal verkocht, zag Vettel op een uiterst dominante wijze de race aan de Marina Bay naar zich toetrekken.

De manier waarop dat gebeurde riep vragen op bij de oud-teambaas. Vooral het gat wat Vettel trok na de SC [safety car] deed diens wenkbrauwen fronsen. Vettel was immers niet gestopt om nieuw rubber te halen, en moest genoeg voorsprong bij elkaar rijden om zijn pitstop te kunnen afwerken zonder de leiding te verliezen.

De Italiaan begrijpt niet dat Vettel op zondag zo makkelijk kon wegrijden, terwijl hij op vrijdag en zaterdag hevige tegenstand kreeg van Romain Grosjean en Nico Rosberg. Gian Carlo Minardi vindt het ook vreemd dat Vettel de enige was van iedereen die bij het uitkomen van de eerste chicane geen enkele correcties hoefde te maken, terwijl zelfs teamgenoot Mark Webber –die dan in een gelijkwaardige auto zou rijden-, flink aan de bak moest met zijn RB9.

Ik wil Sebastian Vettel niet onderschatten, want hij controleert zijn Red Bull steeds op de best mogelijke manier. legt Minardi via zijn website uit. Ik vertel alleen hetgeen ik zelf heb waargenomen in die drie dagen.

Minardi was vooral verbaast over het verschil in de bochtencombinaties van de derde sector: Vettel was in staat om vijftig meter vroeger op het gas te gaan dan gelijk welke andere rijder, inclusief Mark Webber.

Ook het geluid dat de RB9 van Vettel voortbracht, verontrustte de voormalige teameigenaar. Het klonk als geen enkele andere Renault-motor op de baan, zelfs niet als Marks. Het klonk identiek als de motoren van vroegere jaren, wanneer traction control in werking trad.

Het is niet de eerste keer dat Red Bull Racing in verband wordt gebracht met het verboden traction control. Voorstanders [van deze theorie, FR] zullen het hebben over Mark Webber in Canada, waar de Australiër bij het verlaten van de hairpin een bandenspoor achterliet wat typerend is voor TC.

Tegenstanders wijzen terecht op het gestandaardiseerde ECU, wat afkomstig is van McLaren Electronics. Elke wijziging zou de FIA meteen moeten opvallen.

Maar het zou ook weer niet de eerste keer zijn dat de FIA achter de feiten aanloopt…

bron: inautonews.com