De 47 jarige Meoni won de zware woestijnrally in 2001 en 2002 en was dit jaar wederom ��n van de smaakmakers. De veteraan, die bij de start in Barcelona aankondigde dat het zijn laatste Dakar zou worden, stond tweede in het algemeen klassement.

Maandag overleed de Spanjaard Jose Manuel Perez in een ziekenhuis in Alicante aan de verwondingen die hij had opgelopen tijdens een val in de zevende etappe.

Meoni, uit Toscane, is de 22e deelnemer die de dood vindt in de 27 jaar oude rally. Burgers en journalisten die door ongelukken in het evenement omkwamen meegeteld, komt het totale aantal doden in de Dakar Rally op 45. Onder hen twee Nederlanders; motorrijder Bert Osterhuis in de editie van 1981/1982 en autocoureur Kees van Loewenzijn in 1987/1988.

Meoni mag worden gerekend tot de sporthelden van Dakar. De routinier viel na ongeveer 184 kilometer in de etappe van Atar naar Kiffa in Mauritani�. De Fransman David Fr�tign� waarschuwde de organisatie met behulp van het noodbaken. Een rally arts heeft nog drie kwartier hartmassage toegepast, maar het mocht niet baten.

Meoni kon niet bevroeden dat zijn woorden in Barcelona profetische betekenis zouden krijgen. Deze Dakar was zijn laatste omdat hij zich niet echt meer herkende in de wedstrijd. “De organisatie heeft te veel veranderd. De echte geest van Dakar is verdwenen. Dakar is voor mij de woestijn, navigeren en zelf het juiste spoor kiezen.”

Hij had zich niet laten afschrikken door de dood van die andere oud winnaar, Richard Sainct. De Fransman verongelukte september vorig jaar in de rally van Egypte. “Ik heb meer vrienden verloren in deze sport. Een dode is niets nieuws. Het is de hartstocht die je steeds weer drijft.”

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter