Niet alleen op de baan, maar ook naast de baan is het seizoen begonnen.

Het Concorde Agreement loopt eind 2012 af, dus er zal flink worden onderhandeld over een nieuw akkoord waarin de verdeling van de inkomsten wordt vastgelegd. In het Concorde Agreement spreken Formula One Management (FOM – de beheerder van de commerciële rechten), de FIA en de teams onder meer af hoe de jaarlijkse inkomsten worden verdeeld.

De teams willen meer geld. Momenteel krijgen zij vijftig procent van de totale inkomsten. Dit percentage willen zij verhogen naar zeventig procent.

Boze tongen beweren dat Ecclestone Ferrari en RBR heeft weggelokt uit de FOTA en een deal heeft afgesloten voor de periode na 2012. Hiermee zou de Brit het machtsblok van de FOTA willen breken, die aanvankelijk sterk lijken te staan.

Het is een methode die al eerder door Ecclestone met succes is gebruikt. Een aantal jaar geleden dreigden de fabrikanten met het oprichten van een eigen klasse [GPWC, FR]. De Brit lokte Ferrari weg met heel veel geld en daarna volgde Williams. Zo werden de plannen de grond ingeboord. Een klasse zonder Williams en vooral Ferrari had weinig kans van slagen.

En het gaat om veel geld, heel veel geld. Vakblad Formula Money meent dat de inkomsten van de Formule 1 dit jaar voor het eerst de grens van twee miljard dollar zullen passeren.

De inkomsten bestaan voor het grootste gedeelte uit het honorarium dat de circuits betalen om een Grand Prix te mogen organiseren. Volgens Formula Money ligt dat bedrag zo rond de 700 miljoen dollar. De televisierechten leveren rond de 600 miljoen op.

En dan hebben we het nog niet over de inkomsten uit Sponsoring en reclame, Hospitality en merchandising gehad. Samen goed voor ca. nog eens 700 miljoen dollar!