In 2010 kwam het al ter sprake maar geïntroduceerd werd het nooit, een budgetcap in de Formule 1. Nu de Formule 1 nieuwe bazen heeft komt ook het budgetcap weer ter sprake, McLaren ondersteunt het idee.

Zak Brown, de executive director van McLAren laat weten in Autosport: Ik ben een groot fan van het in de balans brengen van de teams. We kunnen ons niet elk jaar een Manor (dat dreigt weg te vallen) veroorloven. Lotus is verkocht voor één Dollar, in het voetbal of honkbal worden nooit teams voor zulke bedragen verkocht, omdat het goede business is. We moeten kosten reduceren en de inkomsten verdelen, dan verdiend iedereen geld.

McLaren heeft sinds het wegvallen van Vodafone in 2013 nog altijd geen nieuwe hoofdsponsor, Brown hierover: Ron Dennis zei het vorig jaar al, een titelsponsor bestaat niet meer. Dennis bedoeld dan één sponsor die voor de helft van het budget van het team zorgt. Niemand gaat 150 miljoen Dollar betalen. Natuurlijk is sponsoring in de Formule 1 wat waard, maar ook dit heeft zijn grens. De kosten zijn nu sneller gestegen dan de inkomsten, we geven simpel weg te veel geld uit.

Brown ziet wel in, dat het moeilijk is om de zaken te snel te veranderen, de huidige overeenkomst tussen de teams en de FOM loopt tot en met 2020.
Brown: We moeten doelen stellen en een daarvan is, dat kleine teams ook op eigen benen kunnen staan. Er moet geld naar de teams en de kosten moeten omlaag en er moet een goede show zijn. De commerciële rechtenhouder heeft hierin een taak, zij moet ervoor zorgen dat kosten voor de teams kleiner worden.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter