Formule 1 supremo Bernie Ecclestone is weer zo vrij als een vogel nu hij niet meer terechtstaat wegens omkoping, de Brit claimde al het krediet voor de nieuwe regels tegen specifiek radioverkeer die door de FIA werd ingevoerd en wil nu koste wat kost teams zien met drie wagens in plaats van twee.

De redenering hierachter is dat de kleine teams niet genoeg toevoegen aan de sport en dat topteams met drie wagens weer meer ‘show’ creëren.

De Strategy Group (*) is hierover al enkele malen voor bij elkaar gekomen maar naar goede gewoonte is er nog niets bekend over de resultaten van die onderhandelingen. Moesten bijvoorbeeld enkele teams aan het eind van dit jaar op de fles gaan dan voorzien de regels van de FIA al in teams met drie wagens, omdat er een minimum is van 20 wagens in het startveld en dit op verplichte basis, op dit moment telt het veld 22 wagens, maar zoals ik al zei wil Bernie dit koste wat kost zien gebeuren ook al gaan er geen teams failliet.

Toch is er volgens McLaren weinig kans dat we in 2015 al teams zullen zien door het simpele feit dat het al te laat is, niet per se voor de constructie van het derde chassis maar vooral het personeel en de logistiek zouden een tegenhoudende factor zijn.

Eric Boullier: Ik denk dat een derde coureur nog het makkelijkste zal zijn om aan boord te krijgen. Voor het chassis, de logistiek en de mensen er rondom zullen we op zijn minst zes maanden op voorhand op de hoogte moeten gebracht worden. Dit is een debat met een compleet verkeerde timing omdat we niet weten of die teams er volgend jaar nog bij zijn.

Je kan veel vragen hebben over de exacte inkomsten uit de tv gelden maar als we op een dag gevraagd worden om de F1 te helpen door met drie wagens te rijden dan zullen we wel moeten.

Toto Wolff van Mercedes is minder genuanceerd over zijn standpunt, hij is resoluut tegen het idee van drie wagens per team, volgens de Mercedes topman zou een derde wagen al snel een kost 25 miljoen Pond per jaar met zich meebrengen.

Toto Wolff: Ik denk niet dat dit goed is voor de sport. Er is een regel die stelt dat als de grid onder 20 wagens zakt dat een bepaalt mechanisme ervoor zorgt dat bepaalde topteams met drie wagens gaan rijden. Dat is op dit moment niet het geval en ik zie de grid ook niet onder die 20 wagens zakken want dan moeten er al twee teams verdwijnen.

Ik ben er geen fan van, een derde wagen betekent extra kosten, De manier waarop dit moet gefinancierd worden is not goed genoeg, kleinere teams zouden hier geen leefbare zaak van kunnen maken.

(*) De Strategy Group heeft in 2013 de oude technische werkgroepen vervangen, in de SG zitten vertegenwoordigers van de FIA, FOM en zes teams (Ferrari, Red Bull, McLaren, Mercedes, Williams en Lotus)


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!