dr. Bernhard C. Ecclestone in gesprek met wereldkampioen Lewis Hamilton van Petronas Mercedes AMG F1

Max Verstappen werd in de wereldpers hier en daar stevig bekritiseerd de laatste maand. Dat kwam, doordat de beide Ferraririjders Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel wat kritiek spuiden na de Grand Prix van België over zijn rijstijl. Vervolgens werd dat overgenomen en nogal gehyped hier en daar.

Max Verstappen pareerde de kritiek met opmerkingen als: Dat moet ook! laat ze maar flink schelden over de boordradio! dat levert trouwens nog leuke televisie op ook! en: Als ze mijn race verzieken laat ik ze er echt niet zomaar voorbij! Dan ros ik ze (de Ferrari’s, red.) nog liever van de baan!

Inmiddels zijn er steeds meer mensen binnen Formule 1 die nadrukkelijk melden, dat ze vinden dat Verstappen juist een aanwinst is voor Formule 1.

Zo liet Nico Hülkenberg weten, dat hij geen idee had wat Verstappen nou precies fout zou hebben gedaan.

Ook Fernando Alonso had woorden van gelijke strekking, al pikte hij er wel een enkel incident uit, namelijk de verdedigende actie van Verstappen op Kemmel in Spa, waar Alonso van zei dat die te risicovol was geweest.

Wereldkampioen Hamilton liet weten, dat hij van mening is dat Max Verstappen gewoon met rust gelaten moet worden: Om te beginnen: Laat die jongen even gaan zeg! zei Lewis Hamilton tegen Sky. Hij is achttien, wat deden wij toen we achttien waren dan?

Hij heeft een grand prix gewonnen en de druk die op hem ligt, dat is iets, dat begrijpt verder niemand. Hij is jong en hij leert. Ik heb geen idee hoe ik het eraf gebracht zou hebben op die leeftijd, maar ik weet wel, dat ik een hele berg fouten zou hebben gemaakt.

Al die steunbetuigingen laten Max Verstappen niet onberoerd. Over de opmerkingen van de regerend wereldkampioen zei hij: Ja, dat is goed! Dat laat zien dat Lewis ook een echte racer is! Dat is natuurlijk een steek onder water naar de heren coureurs die Max’ rijstijl bekritiseerden in de afgelopen tijd.

In verschillende vraaggesprekken liet Bernie Ecclestone, Formule 1’s big boss op niet mis te verstane wijze weten een fan van Max Verstappen te zijn.

Hij noemt hem consequent Young Max en zegt dingen als: Van jongens als hij zouden we er zes moeten hebben! en Er zijn tegenwoordig veel te veel regeltjes in Formule 1. Laat die jongen toch racen!

Al dat gepraat over Verstappens manier van verdedigen en inhalen, het zou wat.

Wat we zien op de baan is veel belangrijker: Kimi Räikkönnen heeft de handschoen opgepakt, zijn rug gerecht en is een paar tienden van een seconde per rondje beter gaan rijden sinds Verstappen bij Red Bull rijdt. Sinds hij hem in Spanje in de laatste ronden niet voorbij wist te komen. Vettel, op zijn beurt, zag aanvankelijk zijn teamgenoot even langszij komen maar gaat ook de strijd vol aan.

Daniel Ricciardo heeft in een interview met Motorsport tijdens de zomerstop duidelijk gesteld, dat hij door de komst van Verstappen een betere rijder is geworden.

Wat de doorgewinterde Formule 1 liefhebber ziet -fan of geen fan van Verstappen- is precies dát, wat Formule 1 zo hard nodig had: er wordt weer op het scherpst van de snede gestreden. Niet meedoen, maar winnen is het credo. De sport is weer strijd geworden. We need six guys like that!


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!