Max Verstappen, zoon van Jos.

Die zin klinkt haast oud-testamentisch. Maar dit is geen verhaal over broeders die elkaar de schedel inslaan, dit gaat niet over slangen die rechtschapen schepsels in bekoring leiden.

Dit verhaalt over de jongen die man werd gisteren.

Toen hij een kind was, werd hij door zijn vader, in grote vaderliefde en in grote liefde voor de autosport, maar op zijn eigen aandrang met een kart verwend.

Een kart.

Dat is een autosportvehikel voor allerlei soorten mensen.

Voor de bebierbuikte middelbare heer die zich weer eens jong wil voelen, samen met zijn bierige vrienden van destijds.
Voor bedrijfsuitjesmensen die moeten vieren dat hun onderbetalende werkgever alweer vijfentwintig jaar wankelt.

Maar ook, en dan meestal op een buitenbaan, voor jonge talenten.
Voor kinderen die karten als topsport ervaren en ouders hebben die de kartsport serieus nemen en het talent van hun kind herkennen.

Over de carrière van Max in karting is alles te vinden op zijn eigen website en op Wikipedia.

Maar over zijn bijzondere eigenschappen willen wij graag wat uitweiden.

Max: het begin

Max heeft van zijn vierde af aan nadrukkelijk aangegeven aan zijn ouders dat hij ook wilde rijden. Zijn vader Jos reed toen Formule 1. Zijn moeder was een erkend groot talent in karting.

Vader Jos had met Sofie Kumpen -Max’ moeder- afgesproken, dat zes jaar de ondergrens was voor een jongen als Max om een kart te rijden. Maar Max, die toen al maanden aandrong om een kart te krijgen, kwam erachter, dat hij leeftijdsgenoten had die al “lang” een kart hadden en ermee raceten.
En zodoende wist Max Verstappen bij zijn vader een kart te verkrijgen.

Bijna meteen nadat Max zijn eerste ronden reed in dat buizenchassis op vier wielen met een brommermotortje herkende Jos talent bij zijn zoon. En hij was niet verbaasd.
Want Jos had bij zijn kind al van jongs af aan herkend: fijne motoriek, oog-handcoördinatie, snelheidsfascinatie, het was allemaal voorradig in zijn zoon.

Red Bull

Al snel werden er wedstrijden gewonnen en kampioenschappen daarna, en toen volgde al op zijn vijftiende de Formule 3. Max reed -om een lang verhaal kort te maken- één seizoen in de Formule 3. Hij won de Masters van Zandvoort en werd derde in het kampioenschap. Zijn prestaties op zo’n jonge leeftijd vielen zodanig op, dat hij uitgenodigd werd bij Red Bull door Dr. Marko, Directeur Autosport bij Red Bull, een suikerwaterfabrikant uit Oostenrijk.

Deze man reed zelf ooit Formule 1 wagens rond roemruchte circuits, een lange poos geleden. Hij herkende Max’ talent en contracteerde hem in het Young Talent Program. Max zou gaan testen voor Toro Rosso, een van de Formule 1 teams van Red Bull.

Max Verstappen reed op vrijdag 26 augustus 2014 zijn eerste ronden in een Formule 1 auto bij Toro Rosso. Het jaar erna reed hij negentien races voor dat team en verzamelde -mede door twee vierde plaatsen- negenenveertig punten.

Held

Vandaag debuteerde Max Verstappen, na vier races voor Toro Rosso in seizoen 2016 bij Red Bull Racing. En hij won de race. Max heeft op zijn achttiende laten zien dat hij een fenomeen is in een fenomenale sport.

Nederland heeft vandaag een nieuwe held tot wasdom zien komen.

En die volwassenwording voltrok zich in continue begeleiding van zijn vader. Jos Verstappen heeft al die jaren zijn tijd gewijd aan het opleiden en coachen van zijn zoon tot uitmuntend coureur en professional als het gaat om communicatie en presentatie.

Onderhandelen en strategie bepalen met betrekking tot communicatie met Formule 1-teams en onderhandelingen deed Jos Verstappen samen met Raymond Vermeulen, de betaalde manager van Max.

Na al die jaren van heel hard werken, leren en reizen heeft Max laten zien, dat zijn vader Jos het predicaat van Coach van het Jaar verdient. Jos wijde zijn tijd, kennis en energie volledig aan zijn zoon en diens carrière.

Nooit was de waarde van de band tussen vader en zoon zo zichtbaar en tastbaar als deze, vandaag.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!