Dat Max Verstappen al bij het instappen in zijn Toro Rosso STR10 records zou vestigen was al bekend. Voor andere records moet je jonge debutant iets meer moeite doen.

Zo ook in de stortbui van Sepang, Maleisië.

Verstappen junior pakte een keurige P6, waar hij eerst op P3 stond. Daarmee evenaart hij de beste startpositie ooit van zijn vader. Die reed in 1994 met zijn Benetton in de Belgische GP naar een P6. Ook die kwalificatie vond plaats in de regen. Vader Verstappen eindigde in de race uiteindelijk als derde.

De beste kwalificatie door een Nederlander werd neergezet door Jan Lammers, die in maart 1980 op Long Beach als vierde eindigde. De race verliep na zijn mooie kwalificatie echter dramatisch voor Lammers. De Nederlander stond met zijn ATS-Ford al na honderd meter stil met een gebroken aandrijfas.

Nog een ‘record’ is die van hoogst geklasseerde tiener. Sinds Ricardo Rodriquez in 1961, is er niet eerder een jonge coureur zo hoog gekwalificeerd voor een Grand Prix.

We zijn benieuwd was Max Verstappen kan doen met een P6. In Melbourne viel het al op dat hij zeer lang op de mediumbanden kon rijden, waardoor hij een kans maakte op een eindpositie in de top 10.

Sepang is minder veeleisend voor de banden, maar des te meer voor de motor…en Renault heeft op dat gebied nog het een en ander te doen.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!