Het onverwachte succes in Monza begin september kan wel eens de redding zijn geweest voor Toro Rosso. Sebastian Vettel nam er na zijn eerste polepositie ook zijn eerste overwinning, en nu laat Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz weten dat hij de plannen om zijn deel in Toro Rosso te verkopen aan het herbekijken is. De Oostenrijker bezit 50% van het team, maar liet al in het begin van het jaar weten dat hij dat percentage wilt verkopen. Landgenoot en ex-Formule 1-coureur Gerhard Berger bezit de overige helft.

Nu Toro Rosso het even goed, of vaak zelfs beter, doet dan het ‘officiële’ Red Bull-team heeft Berger bij Mateschitz aangedrongen om zijn mening te herbekijken. Dat lijkt te werken, want Mateschitz vertelde in de aanloop naar de Grand Prix van Japan dat hij zich nog kan bedenken. “Het kan zijn dat we alles laten zoals het is,” vertelde hij aan de Oostenrijkse krant [i]Salzburger Nachrichten[/i]. “We hebben nog geen uitleg gekregen over de nieuwe reglementen en daar hangt alles van af. Welk deel elk team zelf moet ontwerpen, wat ze zelf moeten produceren, enzovoorts. We zullen zien en de kans bestaat nog steeds dat er een geïnteresseerde koper komt opdagen. De kans zit er tevens ook in dat we helemaal niets verkopen.”

En wat met de coureurs? We weten al dat Vettel volgend jaar naar ‘moederteam’ Red Bull vertrekt, maar over Toro Rosso is nog niets gezegd. Bovendien wordt er wijdverspreid gefluisterd dat Sébastien Bourdais al bijna aan de deur staat. “We bekijken alle mogelijkheden maar hebben nog lang geen beslissing gemaakt. Bourdais blijft één van de grootste kanshebbers, maar er zijn veel mogelijkheden.” En de rol die David Coulthard krijgt? “We hebben andere verplichtingen voor hem, maar hij blijft deel uitmaken van Red Bull Racing. Hij zal in elk geval enkele testdagen aanwezig zijn om rondjes te rijden. Het is altijd goed om zijn mening te hebben gezien de ervaring die hij meebrengt. Een soort adviseur van het team, zeg maar.”

By peter