Maserati gaat de dag die de 100ste verjaardag van de legendarische coureur Juan Manuel Fangio zou zijn geweest herdenken. In Engeland staat Maserati bij deze gelegenheid stil tijdens de Goodwood Revival (16-18 september), waarvan Maserati een sponsor is. Het evenement zal zijn speciale jaarlijkse ode aan Juan Manuel Fangio brengen. Dit zal gebeuren door zijn geboortedatum te vieren en het feit dat Fangio zestig jaar geleden zijn eerste van vijf wereldkampioenschapstitels won. In de dagelijkse parade op het circuit maken diverse van Fangio’s beroemdste auto’s hun opwachting, ter ere van het leven en de prestaties van deze ongelooflijke man.

De naam Fangio, de legendarische coureur die op 24 juni 2011 werd geboren in Balcarce in Argentinië, zal voor altijd verbonden zijn met enkele van de meest opzienbarende prestaties in de geschiedenis van de autosport. Fangio won vijf Formule 1 Wereldtitels en behaalde twee van die titels achter het stuur van een Maserati, waarmee de meest felbegeerde prijs in de autosport in 1954 en 1957 het merk uit Modena ten deel viel.

Fangio zal voor eeuwig in de boeken staan vanwege de mooiste race van zijn leven, waarin hij zijn vijfde en laatste WK-titel won in een Maserati 250F. Op 4 augustus 1957 verloor hij op de Nürburgring de leiding omdat hij de pits in reed om te tanken – een ongekende strategie in die tijd – maar vervolgde de strijd met een ongekende race, waarin hij herhaaldelijk het ronderecord brak, een gat van 1 minuut 48 sec. dichtreed, de twee leidende Ferrari’s inhaalde en zijn laatste Grand Prix-overwinning behaalde. Aan het einde van de race bekende Fangio dat hij als in een roes had gereden en dat het de beste race was die hij ooit in zijn leven gereden had.

Fangio, een zoon van Italiaanse emigranten die naar Argentinië waren verhuisd, behield altijd een speciale band met Italië en specifiek met Modena en Maserati. De echo van één van zijn belangrijkste uitspraken galmt nog steeds door Maserati’s hoofdkantoor in viale Ciro Menotti in Modena: Ik heb met auto’s van alle merken gereden en gewonnen, maar ik heb altijd een speciale band met Maserati gehad. Niet alleen waren dat auto’s die veilig en betrouwbaar waren en die altijd beschikten over de meest geavanceerde technologieën, er was tevens een relatie op basis van vriendschap en een speciale atmosfeer met het merk en ik… ik voelde me er thuis.

By peter