Twee jaar lang hebben we niets vernoemen van Martin Whitmarsh. De ex-teambaas van McLaren die het veld moest ruimen nadat ‘eigen kweek‘ Lewis Hamilton vertrok naar Mercedes.

Het afscheid lag heus niet alleen aan het vertrek van de huidige wereldkampioen Formule 1. Ron Dennis leek te zijn uitgekeken op het ontwikkelen van straatauto’s en vond -uiteraard- dat hij als direct betrokkene meer uit het renstal kon halen.

Dennis was al bestuursvoorzitter van de overkoepelende McLaren Group en tevens CEO van diezelfde Group. Martin Whitmarsh werd vervangen door Eric Boullier die van Genii Lotus overkwam.

Martin Whitmarsh was aanwezig bij het FIA Sport Conferentie in Turijn en sprak over de Formule 1 en de toekomst van de autosport.

Whitmarsh, momenteel CEO van Cup-team Ben Ainslie Racing America’s, beschreef hoe hij werd geraakt door de bereidheid van de zeilsport om te kijken naar innovatieve zaken van andere sporten om daarvan te leren.

Een aanpak die hij node miste in de wereld van de motorsport.

De bereidheid om te leren over de Formule 1 en te leren van de Formule 1, opende mij de ogen. een dergelijke vorm van nederigheid zien we eigenlijk niet in de autosport, laat staan de Formule 1, zo begon Whitmarsh.

Ik was ook getroffen door de rake conclusies van mensen, die spraken over de integriteit van de Formule 1 en dat de roep om geld of andere dingen in de autosport de essentie doet vervagen.

Whitmarsh gelooft ook de recente verbeteringen in efficiëntie in moderne Formule 1 vaak worden vergeten vanwege de aandacht voor het gebrek aan snelheid van de auto’s.

Snelheid is belangrijk, maar het bereiken van optimale efficiëntie is ook een taak van menig ingenieur of techneut in de Formule 1. We kunnen niet meer terug naar de jaren 1990s waar voor elke sessie een nieuw blok werd gemonteerd

Ik denk dat het goed is, belangrijk is dat men bekijkt hoe een Formule 1-auto zo zuinig mogelijk kan zijn. Hoe efficient is een auto qua grip, vermogen en gewicht. Dat zijn dingen waar de maatschappij om vraagt.

Over zijn huidige job: Ik ben geen zeeman. En toch geniet ik van de uitdaging om het team succesvol te laten zijn in de America’s Cup

De zeilsport omvat een veel kleinere sector dan de autosport en ik ben aangenomen om de ontwikkeling van producten op het water te verbeteren. Dat is een dure manier om te ontwikkelen. In de auto- en motorsport gaat dat sneller door gebruik van simulatoren. Maar dankzij mijn ervaring op dat gebied zou de zeilwereld daar binnenkort gebruik van kunnen maken., aldus de ex-teambaas na lang zwijgen.

Eerder verschenen op de blog van dezelfde auteur.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!