Dit weekend zal het weer druk worden in de Zandvoortse duinen. De vijftiende editie van de Marlboro Masters of Formula 3 zal dan verreden worden. Nu al? Ja, met dank aan de nieuwe wetgeving met betrekking tot de tabaksreclame. Traditioneel vonden de Marlboro Masters in augustus plaats, maar begin augustus gaat de nieuwe wetgeving in. Om toch nog, voor de laatste keer, gebruik te kunnen maken van de Marlboro sponsoring is het evenement verplaatst naar 10, 11 en 12 juni.

De Marlboro Masters of Formula 3 is voor vele F3-coureurs de belangrijkste race van het jaar. Coureurs uit verschillende F3 kampioenschappen komen hier bij elkaar om uit te maken wie er de beste is. De topcoureurs uit zowel de F3 Euroseries, de Brits F3 als de Duitse F3 zullen gaan vechten om de titel.

Historie
In het verleden wonnen er al grote namen op het circuit. De allereerste Master was David Coulthard in 1991 op het toen nog korte circuit. Op pole stond toen overigens ene Rubens Barrichello. Het jaar daarop won de Portugees Pedro Lamy, die het ook tot in de Formule 1 schopte. In 1993 was het oranje boven. Jos Verstappen won vanaf pole position. Een jaar later ging Gareth Rees zegevierend over de streep.

1995 was het moment van glorie voor Norberto Fontana. Hoewel Fontana toch enige F1 races heeft gereden, zijn de nummers twee en drie van dat jaar, Ralf Schumacher en Helio Castroneves, toch een stuk verder gekomen in de autosport. De drie daarop volgende jaren domineerden de coureurs uit de Benelux. Achtereenvolgens Kurt Mollekens, Tom Coronel en David Saelens lieten zich huldigen in de Zandvoortse duinen.

In 1999 won de Brit Marc Hynes, in 2000 Jonathan Cochet. De winnaar van 2001 klinkt een stuk bekender in de oren: Takuma Sato. Fabio Carbone wist zich na zijn zege echter niet op te werken naar hogere klasses. Na een jaartje afwezigheid staat hij dit jaar dan ook weer aan de start. De winnaar van 2003 staat ook aan de start, maar dan in de Formule 1: Christian Klien. Vorig jaar won de Fransman Alexandre Premat, nu rijdend in de GP2.

De kanshebbers
De grootste kanshebber lijkt Lewis Hamilton. De leider van de F3 Euroseries werd vorig jaar zevende en rijdt nu voor het team waar vorig jaar Premat reed. Ook zijn teamgenoot, Adrian Sutil, moet tot de kanshebbers gerekend worden. De Duitser staat nu derde in het kampioenshap. Verder lijken ook James Rossiter (vorig jaar vierde), Loic Duval (14e) en Fabio Carbone (winnaar 2002), allen uitkomend voor Signature, een goede kans te maken.

Kanshebbers afkomstig uit het Britse F3 kampioenschap zijn de leider in het kampioenschap Marko Asmer, Alvaro Parente en Mike Conway. Opvallende naam uit dit kampioenschap is Bruno Senna, het neefje van Ayrton. Tot de favorieten mag hij zich echter nog niet rekenen.

De coureurs die in de Marlboro kleuren uit mogen komen zijn afkomstig uit de Duitse Recaro Formule 3 Cup. Het zijn de Nederlander Ferdinand Kool, de Chinese Nederlander Ho Pin Tung en de Brit Steven Kane. Tung gaat op dit moment aan de leiding in het kampioenschap. Overige Nederlanders zijn nog Giedo van der Garde en Ross Zwolsman. Belgi� wordt door slechts ��n coureur vertegenwoordigt, Greg Franchi.

Formule 1
Al ziet het er niet naar uit dat de Formule 1 nog ooit zal terugkeren naar Zandvoort, toch zullen er dit weekend weer F1-bolides door de Tarzanbocht razen. Natuurlijk zijn er weer de Ferrari�s tijdens de Marlboro demonstraties. Ditmaal zal ook Eddie Irvine weer achter het stuur kruipen van zo�n rode bolide. Het zal zijn eerste ritje met een Formule 1-wagen worden sinds hij stopte met de Formule 1 eind 2002.

Behalve deze demonstratie zal er ook een heuse race plaatsvinden met maar liefst 28 oude F1-wagens. Het betreft hier een race om het FIA Thoroughbred Grand Prix World Championship. Aan de start komen tal van historische wagens. Zo zijn daar de Ferrari van Gilles Villeneuve, de Tyrrell van Jackie Stewart, de McLaren van James Hunt en de Williams van Keijo Rosberg. Kortom, oude tijden lijken te herleven!

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter