Tot nu toe verlopen de testsessie niet volgens plan voor Renault en Red Bull Racing. Zowel de motorenbouwer als de huidige wereldkampioen slagen er maar niet in om een groot aantal ronden achter elkaar te rijden, en kampen vooral met problemen rond de koeling van de ERS-onderdelen.

Iets wat wordt benadrukt doordat een conservatieve Caterham CT05 in de eerste testweek de meeste rondes van de Renault-teams wist af te leggen.

Ook is er verwarring ontstaan over de situatie bij Red Bull. Helmut Marko, teambaas Horner en Technisch Directeur Newey lijken ieder een ander verhaal te vertellen. Marko vat nu de gang van zaken een beetje samen: We hebben te maken met complexe problemen. We hebben echter met het ene probleem na het andere te kampen, waardoor we nogal wat achterstand hebben opgelopen op ons schema.

Newey zei dat hij graag meer tijd zou willen hebben om aan de RB10 te werken. De vraag is echter hoe het komt dat ‘de tovenaar van Red Bull’ überhaupt tijd te kort kon komen. Red Bull was in de tweede helft van 2013 immers ongenaakbaar, dus zou je verwachten dat de TD zijn aandacht eerder op de auto voor 2014 zou richten.

Autosportadviseur Marko blijft strijdbaar, maar is tegelijkertijd ook realistisch. Er zijn wat nieuwe updates gepland voor de laatste test in Bahrein, maar zoals ik eerder al aangaf bevinden we ons in een gecompliceerde situatie. We weten dus niet of we in Melbourne nog met grote problemen zullen worden geconfronteerd.