Bernie Ecclestone heeft voor de Grand-Prix van Japan laten weten dat de twee Lotus Formule 1 – teams hem een doorn in het oog zijn. Ecclestone vind het verwarrend en wil daarom slechts 1 team met de naam Lotus in de Formule 1 hebben.

Eerder boog de rechter zich al over het dispuut wat ook beide Lotus teams met elkaar hebben, tot overmaat van ramp rijden beide teams ook nog eens met Renault motoren. De rechter besloot echter dat beide teams door mochten gaan met het voeren van de naam Lotus.

Inmiddels lijkt een oplossing in de maak. Het Team Lotus van Tony Fernandes zal volgend seizoen zeer waarschijnlijk Team Caterham Cars heten, Fernandes kocht de Engelse autofabrikant Caterham eerder dit jaar. Caterham staat inmiddels al prominent op de bolide van Heikki Kovalainen en Jarno Trulli. Enige obstakel is dat met een wijziging van de teamnaam ook het recht op TV-geld, dat het voorgaande seizoen is verdiend, vervalt. Team Lotus staat nu 10e in het constructeurskampioenschap, deze positie geeft volgend jaar recht op enkele miljoenen TV-geld. Mogelijk kan Ecclestone Fernandes dispensatie geven.

Ook bij het andere Lotus Renault, deels eigenaar van Genii Capital en Renault, met Lotus als hoofdsponsor zijn de zaken in beweging. Zo lijkt Renault zich steeds meer van het team af te keren, de Fransen hebben Red Bull nu als fabrieksteam aangemerkt. Mogelijk wordt de Renault motor bij Lotus volgend jaar ook als Lotus gemerkt. Hiermee zou de naam Renault uit de teamnaam verdwijnen.

Aan de andere kant kende Genii Capital kende volgens diverse geruchten financiële problemen maar is nu in gesprek met Lotus. Genii Capital zou een aandeel in de autofabrikant Lotus willen kopen, daarmee wordt Genii Capital niet alleen eigenaar van het Formule 1 – team maar ook van de autofabrikant. Daarmee lijkt het erop dat het zwart/ gouden Lotus Formule 1 – team volgend jaar het enige Lotus team in de Formule 1 zal zijn.

By peter