De start van de Grote Prijs van Hongarije. De lichten gaan uit. Fernando Alonso, die vanuit pole-positie mocht starten, was uitstekend weg. Maar de man op de tweede plaats, Ralf Schumacher, had misschien we de slechtste start van het hele veld. Achter hem zijn teamgenoot Juan Pablo Montoya, hetzelfde voor hem.
Heel teleurstellend voor het Williams-team. Meteen enkele plaatsen kwijt voor de eerste bocht.

De beide rijders moesten die verloren plaatsen goedmaken, en dat kost tijd en energie. Ralf Schumacher maakte op de koop toe nog een stuurfoutje in de eerste ronde, wat hem een spin en nog meer positieverlies opleverde. Er werd door Williams dus veel tijd verloren in de beginfase van de race, omdat beide rijders zich door de rest van het veld moesten vechten.
Feitelijk hadden de Williams-wagens allebei kans op de zege. Let wel op het woord kans, want Alonso was met zijn Renault superieur. Maar toch, als je de rondetijden bekijkt wanneer ze vrije baan hadden, dan hadden ze de winnende Spanjaard toch goed kunnen volgen…

Nu wordt gezegd dat de launch-control, het elektronische systeem dat ingeschakeld wordt tijdens de start, niet goed werkte. Er moet toch iets zijn dat niet goed zat? De launch-control van Williams wordt wel als ��n van de beste beschouwd, maar alle F1-elektronica maakt wel eens foutjes…

Ondertussen heeft men bij Williams natuurlijk al lang de telemetrie van de race bekeken. Daaruit blijkt dat het wel eens een meer natuurlijke factor zou kunnen zijn, niets met de wagen. Jullie raden al wel wat.

“In Hongarije stonden we aan de vuile kant van de grid,” verklaart Mario Theissen. “We kijken de data nog steeds na, maar voorlopig hebben we nog niets gevonden dat verkeerd ging. Al op zaterdag bij de start van de F3000-race realiseerde ik dat de rijder op de tweede plaats een extreem slechte start had. Dus het zou kunnen dat er net op de plaats waar onze wagens stonden meer vuil lag.”

Dus het circuit was gewoon heel vuil. En dan is de launch-control ‘in de war’. Want er is ineens een stuk minder grip. Juan Pablo Montoya ondersteunt de verklaring van Mario. Hij was ook niet verrast door de slechte start, want hij wist heel goed hoe het circuit er bij lag:

“Ik denk dat we gewoon op de verkeerde rij stonden. Over het algemee hadden de wagens aan de rechterkant een slechtere start dan die aan de linkerkant. Ik heb zaterdag tegen Charlie (Whiting, de race-leider, red.) gezegd dat het heel moeilijk was omdat we vorig jaar een warm-up hadden. De mensen die rechts startten konden dan de baan daar wat opkuisen. Maar dit jaar wist je niet waar je zou staan tot na de kwalificatie, en de volgende keer dat je voorbijkomt is het al de start van de race! Ik heb tegen Charlie gezegd dat je rijders aan de rechterkant zou zien die vele plaatsen verliezen ik denk dat er iets zal moeten gedaan worden, want het is gewoon afgrijslijk,”

kloeg Montoya.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter