Al voor de zomerstop bleek non-executive chairman Niki Lauda van Mercedes al absent.

Een niet-aflatend hoestbui en moeizaam ademhalen bleken een voorbode van een plots spoedeisend long-transplantatie voor de wereldkampioen Formule 1 van 1975, 1977 en 1984.

De 69-jarige Oostenrijker maakte het slecht en het ziekenhuis vreesde zelfs voor zijn leven.

Het probleem ontstond in zijn longen, waar een zogeheten hemorragische alveolitis optrad. Een ontsteking in en rond de longblaasjes door een late allergische reactie op geïnhaleerd organisch stof of (minder vaak) chemicaliën.

Juist bij Niki Lauda is dat laatste gebeurd, ook al was dat 42 jaar geleden. Lauda kreeg bij de brand na zijn crash zeer zware chemische elementen in zijn longen.

Door de ontsteking kreeg de long onvoldoende lucht binnen. Er moest snel een nieuwe long komen, of ademen zou voor Lauda lastig worden.

Lauda werd op de spoedlijst gezet en binnen vijf dagen werd er een nieuwe long gevonden voor de Oostenrijker.

Transplantatie zijn nooit zonder risico op afstoten, maar gelukkig was dat bij Lauda niet het geval. De Oostenrijker heeft weer twee functionerende longen.

Binnen 24 uur konden beide longen alweer zo goed werken dat de kunstmatige luchtwegen weggehaald konden worden. Maar vervolgens waren er complicaties.

De meest recente update meldt dat Lauda aan de beterende hand is, maar dat het nog wel even kan duren voordat hij weer op een circuit verschijnt,

Maar het was kantje boord. Niki Lauda verslaat de dood nu voor de tweede keer.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!