Jenson Button kan zich aanstaande zondag in Suzuka tot wereldkampioen laten kronen. Dan moet hij wél vijf punten meer scoren dan rivaal Rubens Barrichello. De Braziliaan zag zijn achterstand op Button gisteren in Singapore met een enkel puntje oplopen tot 15 punten, met nog 3 races te gaan.

Theoretisch heeft Sebastien Vettel ook nog een miniem kansje. Hij zou nog kampioen kunnen worden, maar dan moet hij wel 25 punten goedmaken op Button, terwijl er nog maar 30 te vergeven zijn. Als de Duitser dat huzarenstukje zou kunnen volbrengen, moet hij natuurlijk ook nog Barrichello voorbij in de stand. Vettel’s rol lijkt dus uitgespeeld.

Statistisch gezien zal het nog niet meevallen voor Button om de titel te pakken in Japan. De laatste keer dat hij meer dan vijf punten uitliep op zijn teamgenoot was op 7 juni in Turkije. Dat was tevens zijn laatste overwinning. Terwijl in de 7 races die volgden Barrichello wél tweemaal de volle 10 punten wist te pakken. Het momentum lijkt dus bij de ervaren Braziliaan te liggen, al werd hij gisteren wel verslagen door de tactisch sterkere Button.

De grote prijs van Japan wist Button nog nooit op zijn naam te schrijven, Barrichello lukte dat in 2003. Dat was echter wel meteen de laatste keer dat Rubinho punten wist te pakken in Japan. De 5 daaropvolgende jaren eindigde in mineur. Button’s beste resultaat op Suzuka was een 3e plek in 2004. Daarna haalde hij nog wel punten, maar geen podia meer.

Om een eventuele titel wat extra glans te geven heeft Button eindelijk weer eens een zege nodig. Dit lijkt echter niet voor de hand te liggen. De dominantie van de eerste 7 races, waarin Button liefst 61 van zijn 84 punten haalde is volledig verdwenen. Sinds de GP van Turkije, bijna 4 maanden geleden dus, heeft Button eigenlijk niet meer gedaan dan puntjes sprokkelen. De dominantie is al maanden weg.

Pluspunt van Button is het feit dat hij slechts één keertje uit is gevallen dit jaar, op Spa. En dat was nog niet eens door zijn eigen schuld. De betrouwbaarheid van de Brit en zijn Brawn is dus groot. En al zo vaak in het verleden is betrouwbaarheid de sleutel tot succes gebleken.

Maar toch verwacht je iets meer van een wereldkampioen dan puntjes sprokkelen. Misschien kan Button nog één keertje alle spanning en druk van zich afgooien en de GP voor zich opeisen. Misschien kan hij nog één keertje laten zien dat de Button/Brawn combinatie dit jaar gewoon de beste is. Formule 1 verdient niet alleen een terechte kampioen, maar ook een groots kampioen.

By peter