Veteraan Jarno Trulli heeft kritiek geuit op het groeiende invloed van de zogenaamde ‘pay drivers‘ in de Formule 1.

Hoewel Trulli een geldig contract zegt te hebben bij Team Caterham, is zijn positie nog altijd onderwerp van speculatie. In verband met het ontslag van Vitaly Petrov, die werd gedumpt door Renault, wordt er gefluisterd dat de Rus genoeg geld zou hebben om Tony Fernandes te kunnen overtuigen om af te zien van een verdere dienstverband met de Italiaan.

Reden voor Trulli om om zich heeft te slaan. Zo heeft de 38-jarige vooral geen goed woord over de gebeurtenissen bij Genii Lotus Renault vorig jaar. Senna verving de ervaren Nick Heidfeld halverwege het seizoen, volgens de teamleiding omdat Heidfeld niet bracht wat men verwachtte.

Volgens Trulli lag het heel anders: Met al zijn ervaring, had Nick bijna net zoveel punten gescoord als Petrov ook al had Heidfeld slechts de helft van het seizoen gereden

Het is geen bewezen feit, maar het is waar dat diegenen die betalen voor hun stoeltje, minder gewend aan “lijden“. Ze zijn minder betrokken en werken minder hard om het team vooruit te helpen. Senna is slechts op basis van geld en dus zakelijke beslissingen ingestapt, maar naar mijn mening was het verspilde moeite. Zo ook het aanblijven van Petrov, wat slechts was gebaseerd op diens sponsorgeld

[Robert] Kubica is een geweldige coureur die het beste uit de auto kon halen. Daardoor werd Renault een ‘Dark Horse‘, een onverwachte kanshebber. Toen Robert door zijn rallyongeluk wegviel, was dat het einde. Petrov was niet in een positie om het team te leiden en Senna liet zien dat hij niet goed genoeg was, zo sprak Trulli met La Repubblica.

Echter, Red Bull baas Christian Horner zei dat de discussie omtrent ‘paydrivers‘ een beetje uit de hand loopt. Voor een team is het altijd een kwestie geweest van het juiste balans tussen financiële overwegingen en talent. Het is iets wat zo oud is als de Formule 1, dus men moet er niet te lang over zeuren, aldus de baas van het kampioensteam.